București, 24 mai 2018. Ieri, 23 mai 2018, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a primit vizita doamnei Prof. dr. Dagmar Schipanski, membru al Biroului Permanent al Uniunii Creștin Democrate (Christlich Demokratische Union/CDU). Eminentă figură a lumii științifice internaționale, domeniul: fizică, fostă președinte al Institutului German de Cercetare, Prof. Schipanski a ocupat după reunificarea germană mai multe posturi de responsabilitate politică, ajungând să conducă Parlamentul local din Turingia (Landtag) în perioada 2004-2009. În 1999 a fost candidata CDU/CSU pentru funcția de Președinte federal al Germaniei, câștigător fiind candidatul social-democrat Johannes Rau.

Discuția de la IICCMER s-a concentrat în jurul caracterului de posibil model și sursă de inspirație al politicilor memoriale germane. Cum se știe, Germania este în situația de a fi dezvoltat strategii pedagogice legate de ambele regimuri totalitare care au însângerat secolul XX. Memoria reprezintă în țările cu trecut totalitar, precum Germania sau România, nu o simplă formă de curiozitate, ci o obligație morală intrinsecă gestionării actului de putere. Dialogul dintre Prof. Schipanski și Radu Preda, președinte executiv IICCMER, s-a purtat în prezența dr. Martin Sieg, directorul biroului din România și Republica Moldova al Fundației Konrad Adenauer.

 

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail office@www.iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.

***

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.