Bucureşti, 24 mai 2018. IICCMER și Fundația Hanns Seidel – România au organizat pe 22 mai Gala Istoriei Contemporane. Evenimentul, aflat la a doua ediţie, a urmărit popularizarea istoriei recente şi încurajarea autorilor şi editurilor care publică sau traduc cărţi pe această temă.
Cei peste 200 de participanţi s-au bucurat de prezenţa mai multor momente inedite, printre care vizionarea unor clipuri dedicate centenarului, precum şi personalităţilor României care au murit în ultimii doi ani. IICCMER a făcut cunoscut publicului în premieră un proiect de cercetare imens, la care se lucrează cu ajutorul colaboratorilor din 2016. Pe site-ul care va fi lansat în versiunea beta în perioada imediat următoare vor fi adunate informațiile principale despre deținuții politici din perioada comunistă, preluate, în cea mai mare parte, din fișele matricole penale (http://www.iiccr.ro/resurse/fisele-matricole-penale/). De asemenea, Micaela Ghițescu, fostă deţinută politic şi preşedintele Fundaţiei Culturale Memoria, a prezentat proiectul Arhiva Memoria 100, susținut de IICCMER prin Concursul de proiecte, ediția 2017. Proiectul reprezintă o bibliotecă virtuală a tuturor articolelor publicate în cele 100 de numere ale revistei (http://www.revistamemoria.ro/).
Preşedintele executiv IICCMER, Radu Preda, a afirmat în deschidere: „Cartea de istorie are un destin ingrat în România. Sunt multe cărţi bune care nu sunt promovate, sunt autori care nu sunt invitaţi în studiourile de televiziune şi, ca atare, în condiţiile în care, de regulă, ne defineşte pe cei care suntem aici o anumită discreţie şi o lipsă naturală de dorinţă de a epata şi a ne etala virtuţile, cred că această gala este binevenită tocmai pentru că ne pune în centrul cetăţii nu doar nişte excelenţe, ci, mai cu seamă, un anumit tip de normalitate”.
Premiul pentru „Cea mai bine documentată carte” a fost câștigat de Nicoleta Ionescu-Gură cu volumul „Munca forţată în România în regimul comunist”, apărut la Editura Corint.
Premiul pentru „Cea mai bună carte despre comunism” a fost acordat pentru volumul „Demografia României în perioada postbelică (1948-2015)”, scris de Traian Rotariu, Luminiţa Dumănescu şi Mihaela Hărăguş şi apărut la Editura Polirom.
Distincţia pentru categoria „Restituiri (jurnale, memorii şi interviuri)” a revenit volumului „Jurnal. volumul I” de Ion Raţiu, editat de Stejărel Olaru şi apărut la Editura Corint.
La categoria „Cea mai importantă traducere a unei opere străine”, premiul a fost acordat Editurii Humanitas pentru volumul „Corneliu Zelea Codreanu. Ascensiunea şi căderea ‘Căpitanului’” de Oliver Jens Schmitt.
Premiul pentru „Cea mai bună carte” a fost câștigat de Doina Magheți și Johann Steiner cu volumul „Mormintele tac. Relatări de la cea mai sângeroasă graniță a Europei”, volumul II, apărut la Editura Polirom.
Premiul special „Dreptul la memorie” a fost acordat lui Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, care a mulţumit pentru distincţie „în numele celor puţini” care mai trăiesc şi care vor fi plăcut surprinşi de această recunoaştere.
Juriul a fost format din Bogdan Murgescu (profesor universitar la Facultatea de Istorie, director al Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat la Universitatea din Bucureşti), Dan C. Mihăilescu (critic şi istoric literar) şi Theodor Paleologu (eseist, profesor, diplomat). Prezentatorii Galei Istoriei Contemporane au fost actorii Alexandra Fasolă şi Cristi Iacob.
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail office@www.iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.
***
Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.
Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.