Marți, 8 mai 2018, începând cu ora 11:00, IICCMER va participa, în calitate de partener, la Palatul Culturii din Iași, unde va avea loc sesizarea procurorului în cadrul proiectului „Procesul comuniștilor din România”. Acesta este primul eveniment public al componentei judiciare a proiectului, care constă în organizarea unor procese ale foștilor lideri comuniști împotriva cărora se vor găsi probe suficiente pentru a fi trimiși în judecată.

Proiectul schimbă paradigma – de la procesul comunismului, devenit între timp imposibil, la cel al comuniştilor (al persoanelor care au comis sau au tolerat ororile regimului totalitar). Proiectul reprezintă un exerciţiu, nu un proces în sens penal.

Prezentarea publică a sesizării va fi făcută de Georgeta Condur (manager proiect). Vor participa: Eugen Roșca, procuror în cadrul proiectului, istoricul Cosmin Popa, cercetător în cadrul proiectului, Radu Preda, președinte executiv al IICCMER. Evenimentul va fi moderat de Sorin Bocancea, autorul proiectului.

Intrarea publicului este liberă. Participanții sunt rugați să se prezinte înainte de ora de desfășurare (11:00), astfel încât filmarea de către Realitatea TV să se poată realiza în bune condiții.

„Procesul Comuniștilor din România” este un proiect realizat de Universitatea „Petre Andrei” din Iași și Institutul de Studiere a Ideologiilor (ISI) în cadrul Programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași și constă în judecarea liderilor comuniști români ce au dictat crime împotriva propriilor concetățeni. Partenerii instituționali ai proiectului sunt: Academia Română, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Arhivele Naționale, Asociația Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR), Fundația Academia Civică, Institutul pentru Evaluare și Strategie (IRES) și Editura Institutul European.

Mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul oficial al proiectului: www.procesulcomunistilor.ro.

 

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de  e-mail office@www.iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.

 

***

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.