Doina Cornea, fostă disidentă a regimului comunist, a decedat azi-noapte în locuinţa din Cluj. Fostă membră în Consiliul Ştiinţific al IICCMER în perioada 2006-2009, Doina Cornea a devenit un simbol al luptei contra regimului ceaușist.
Născută la 30 mai 1929, la Braşov, pe lângă volume de traduceri-samizdat din limba franceză, „fabricate manual”, Doina Cornea s-a remarcat, în perioada 1982-1989, prin scrisorile (în jur de 31 de texte şi proteste) trimise la Radio Europa Liberă. În 1983 a fost destituită de la Universitate şi supusă unor interogatorii, bătăi, anchete şi chiar ameninţări cu moartea din partea organelor Securităţii.
Curajul Doinei Cornea a fost acela de a intra, în mod public, în dialog cu Nicolae Ceauşescu, adică tocmai cu persoana care întruchipa regimul totalitar. În timpul grevei muncitorilor din Braşov din 15 noiembrie 1987, în semn de solidaritate, Doina Cornea, împreună cu fiul ei, Leontin Iuhas, a răspândit 160 de manifeste. Amândoi au fost arestaţi pentru 5 săptămâni (noiembrie-decembrie 1987).
În iulie 1988, Doina Cornea i-a trimis o nouă scrisoare deschisă lui Ceauşescu, în calitatea lui de preşedinte al Consiliului de Stat, afirmând necesitatea unor reforme. Tot în această perioadă l-a întâlnit pe jurnalistul belgian Josy Dubié (realizatorul documentarului Dezastrul roşu), căruia a avut ocazia să-i împărtăşească opiniile ei despre realităţile din România comunistă şi să-i dea o păpuşă în al cărei corp era ascunsă o altă scrisoare ce va fi citită la Radio Europa Liberă în ziua de 23 august 1988. Doina Cornea a fost urmărită permanent de Securitate, până la 21 decembrie 1989. A participat la manifestaţia de la Cluj din 21 decembrie 1989, sub bătaia gloanţelor.
După evenimentele din decembrie 1989 a fost una dintre cele mai respectate voci ale societăţii civile româneşti, participând activ la numeroase conferinţe şi dezbateri, atât în ţară cât şi în străinătate. De asemenea, a publicat peste 100 de articole în ziare şi reviste. Mai ales pentru tinerii care nu au trăit în comunism, recomandăm volumul lui Cornel Jurju, Doina Cornea – Dincolo de zid. Individualitate, autenticitate, opoziţie în comunism, care cuprinde un amplu şi inedit interviu cu caracter biografic, parcurgând întreaga viaţă a eroinei anticomunismului românesc, începând de la primele amintiri ale copilăriei şi până în anii 90.
Dumnezeu să o odihnească!
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail office@www.iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.
***
Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.
Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.