Bucureşti, 23 mai 2018. În perioada 21-22.05.2018 s-a desfășurat la Constanţa ultima întâlnire formativă a magistraților din cadrul proiectului „Protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale în faza de urmărire penală”.

Organizate de Ministerul Public, reuniunile de acest fel şi-au propus informarea la zi a practicienilor despre tendințele din jurisprudența europeană și tematizarea aspectelor specifice ale muncii procurorilor și judecătorilor.

Celelalte sesiuni s-au desfăşurat la Iaşi (12-13.03.2018), Alba-Iulia (16-17.04.2018), Cluj-Napoca (19-20.04.2018) şi Timișoara (14-15.05.2018).

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a fost reprezentat de Radu Preda, Președinte Executiv și de consilierul juridic Cătălin Constantinescu. Tema abordată de reprezentanții IICCMER a fost „Regimul comunist și dimensiunea lui criminală. Introducere istorică și consecințe legale actuale.”. Prezentarea a avut la bază două aspecte esenţiale:

  • introducerea în regimul comunist din România și abuzurile sale
  • justiția de tranziție românească post-comunistă

 

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail office@www.iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.

***

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.