Prin care solicităm, în semn de respect față de victimele regimului comunist, anularea unei petreceri cu temă comunistă, fie aceasta chiar presupus parodică.

 

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc își manifestă indignarea față de organizarea unei petreceri care își propune să recreeze atmosfera perioadei comuniste și solicită anularea formatului actual al acestui eveniment.

 

Considerăm că organizarea evenimentului în forma anunțată public este un afront la adresa victimelor regimului comunist și denotă un act de crasă ignoranță asupra adevărului istoric cu privire la acea perioadă.

 

Evenimentul este organizat de Asociația Jnepenii (constituită de un grup de tineri cu preocupări civice) iar în descrierea acestuia sunt folosite sintagme precum ,,discursul tovarășului’’, ,,petrecere comunistă’’, ,,unitate muncitorească’’, ,,conducători de partid’’, ,,fabrici și uzine’’, ,,personalități marcante ale epocii de aur’’.

 

Folosirea în derizoriu a unor astfel de sintagme reprezintă încă un exemplu că publicul tânăr nu a înțeles adevărata față a comunismului.

 

Perioada regimului comunist a însemnat cruzime, brutalitate și sute de mii de vieți pierdute sau schilodite. Nu mai departe de acum două săptămâni, IICCMER a publicat un comunicat de presă în care prezenta statistici despre victimele regimului comunist din Căminele-spital pentru copii, unde se estimează că și-au pierdut viața peste 15.000 de suflete. Atrocitățile din închisorile comuniste, viețile pierdute de cei care au vrut să iasă de sub jugul comunist sau de cei care au contestat, prin acte de curaj, regimul comunist – nu pot fi disprețuite printr-o petrecere organizată pe baza simbolică a universului concentraționar comunist.

 

Cât despre sintagmele ,,unitate muncitorească’’ sau ,,fabrici și uzine’’, îi invităm și pe organizatorii acestei acțiuni să participe la evenimentul organizat de Institut, ,,Revolta muncitorilor brașoveni din 1987. După 35 de ani’’, în cadrul căreia va fi proiectat filmul „Brașov 1987. Doi ani prea devreme” – un documentar cutremurător, care evidențiază una dintre cele mai emoționante forme de demnitate colectivă din istoria României.

 

,,Colegii mei au luat legătura cu organizatorii acestui eveniment. Ne-am oferit să le punem la dispoziție materiale rezultate din investigațiile IICCMER, pentru a înțelege mai bine ce s-a petrecut în perioada regimului comunist și de ce astfel de acțiuni, precum cea pe care au anunțat-o public, nu își găsesc în niciun fel justificarea, într-o țară care și-a câștigat democrația prin vărsare de sânge, într-o țară în care regimul comunist a distrus sute de mii de vieți. Deși inițial au spus că se gândesc să anuleze sau să schimbe conceptul evenimentului, ulterior s-au răzgândit, nu au acceptat să le trimitem materiale cu rol educațional și au specificat doar că este un eveniment-pamflet. Nu îmi explic de  ce un grup de oameni tineri, cu studii și preocupări civice, care se bucură pe deplin de libertate și democrație, găsește că e amuzant să organizeze o astfel de acțiune cu temă comunistă. În orice caz, această situație reprezintă încă o confirmare a faptului că trebuie să continuăm să ne adaptăm cu precădere comunicarea către publicul tânăr, căruia nu i-a fost explicat suficient caracterul represiv al acelei perioade. Le solicităm organizatorilor să își reconsidere poziția și să anuleze formatul anunțat public pentru respectiva acțiune recreativă” – a declarat Prof. univ. dr. Daniel Șandru – Președintele executiv IICCMER.