COMUNICAT DE PRESĂ

În care IICCMER anunță organizarea unei dezbateri publice cu tema ,,Mihail Gorbaciov și eșecul experimentului sovietic’’

  • Cine a fost Mihail Gorbaciov, ultimul Secretar General al Uniunii Sovietice;
  • Impactul reformelor lui Gorbaciov asupra regimului Ceaușescu;

 

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc anunță organizarea unei dezbateri publice cu tema ,,Mihail Gorbaciov și eșecul experimentului sovietic’’, care va avea loc joi, 8 septembrie, începând cu ora 17:00, la Jockey Club București.

 

Mihail Gorbaciov, ultimul Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, personaj admirat și contestat deopotrivă, decedat la vârsta de 91 de ani, lasă în urmă o moștenire care face și astăzi obiectul dezbaterilor, reprezentând, în egală măsură, un domeniu de cercetare pentru specialiștii din întreaga lume.

 

În acord cu misiunea sa, IICCMER propune publicului interesat o dezbatere în centrul căreia se va afla moștenirea politică a lui Mihail Gorbaciov, atât în Rusia, cât și în celelalte țări foste comuniste din Europa. Un alt subiect al dezbaterii va fi impactul reformelor lui Gorbaciov asupra regimului Ceaușescu și rolul jucat de sovietici în sfârșitul acestuia.

 

,,În conformitate cu obiectivele asumate, IICCMER își propune să fie o prezență în dezbaterile intelectuale legate de istorie, pe care le consideră o indispensabilă bază de pornire pentru elaborarea unor politici coerente ale memoriei’’ – a declarat Prof.univ.dr. Daniel Șandru –  Președinte Executiv IICCMER.

 

Invitații care vor lua parte în cadrul dezbaterii sunt: Dr. Mioara Anton (Institutul de Istorie ,,Nicolae Iorga’’ al Academiei Române); Prof.univ.dr Sorin Bocancea (Rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași);  Prof. univ. dr. Radu Carp, Universitatea din București; Armand Goșu – isoric; Stelian Tănase – scriitor. Dezbaterea va fi moderată de către Dr. Cosmin Popa, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române.

 

Despre IICCMER: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc. Pentru mai multe informații o puteți contacta pe: Didona Goanță – Coordonator Comunicare IICCMER – 0743689045; didona.goanta@iiccmer.ro