COMUNICAT DE PRESĂ

Pedro Fuentes Cid, fost deținut politic în Cuba lui Castro, revine în România

 

  • Pedro Fuentes Cid s-a antrenat într-o tabără de guerilla din Republica Dominicană și ajuns să lupte de aceeași parte cu Che Guevara, Fidel și Raul Castro împotriva dictatorului Fulgencio Batista y Zaldívar;
  • Ulterior, nu a acceptat tezele regimului comunist impuse de Fidel Castro și s-a înrolat în activități de răsturnare a regimului castrist;
  • A fost capturat și condamnat la 30 de ani de închisoare, din care a executat 16 ani;
  • Începând cu anul 1979 locuiește în America, este de profesie avocat și susține constant conferințe și acțiuni pe teme istorice în statele ex-comuniste.

 

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc anunță că luni, 5 septembrie 2022, începând cu ora 11.00, va organiza conferința „Solidarity and Action – Memories and stories from a former Cuban political prisoner”, susținută de Pedro Fuentes Cid, cu ocazia venirii sale în România. Evenimentul va avea loc la sediul IICCMER, situat pe Str. Alecu Russo, nr. 13-19, etaj 5 și va fi precedat de susținerea unei conferințe de presă a invitatului.

 

Pedro Fuentes Cid este unul dintre cei mai longevivi dizidenți anticomuniști din Cuba. Este o prezență constantă la televiziunile din Cuba și SUA, unde povestește despre regimul Fidel Castro și principiile revoluționare pentru care a luptat atât împotriva lui Castro, cât și împotriva dictatorului Fulgencio Batista y Zaldívar.  Militează pentru eliminarea corupției, libertate, dreptate pentru toți și justiție socială, călătorește în toate statele foste comuniste și participă la acțiuni legate de memorialistica popoarelor ex-comuniste.

 

În cadrul conferinței organizate la sediul IICCMER, Pedro Fuentes va vorbi despre anii petrecuți în detenție, despre curajul de a lupta împotriva a două regimuri dictatoriale, relația pe care a avut-o cu Che Guevara, Fidel și Raul Castro, dar și despre cum s-a întors împotriva lui Fidel Castro.

 

Moderatorul evenimentului va fi Dr. Cosmin Popa, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române.

 

Despre IICCMER: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Pentru confirmarea participării la conferința de presă o puteți contacta pe: Didona Goanță – Coordonator Comunicare IICCMER – 0743689045; didona.goanta@iiccmer.ro