COMUNICAT DE PRESĂ

București, 6 iunie 2023

 

  • Seria de manifestări se va desfășura la Blaj, în perioada 7-10 iunie 2023, și va avea drept eveniment central Conferința Internațională de Istorie a Comunismului, la care vor participa reputați specialiști în domeniu;
  • Conferința Internațională de Istorie a Comunismului beneficiază de Înaltul Patronaj al Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.
  • Pe lângă Conferința Internațională de Istorie a Comunismului, pe parcursul celor 4 zile vor fi organizate, de asemenea, dezbateri științifice, workshop-uri, vernisaje de expoziții, lansări de carte, proiecții de film și mese rotunde, în parteneriat cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Universitatea „Petre Andrei” din Iași, Facultatea de Istorie și Facultatea de Teologie Catolică ale Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Ororilor Comunismului din România, Primăria Municipiului Blaj și Asociația „Artis”.
  • La evenimente vor participa istorici, cercetători, muzeografi, critici de film, personalități ale Bisericii Greco-Catolice, reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale.

 

Această Serie de manifestări este singurul eveniment de asumare a ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 75 de ani organizat, până în prezent, de o instituție a statului român. Prin organizarea acestor evenimente, IICCMER intenționează să expună prima radiografie complexă a momentelor istorice petrecute în urmă cu 75 de ani și a consecințelor acestora.

 

,,Pregătim aceste evenimente de amploare de aproape un an de zile. Am considerat că, în cadrul Seriei de manifestări pe care o vom desfășura la Blaj împreună cu partenerii noștri instituționali, este de datoria IICCMER să organizeze, fie și tardiv, o conferință internațională în care specialiștii să dezbată ilegalitatea comisă de regimul ilegitim și criminal comunist, și anume desființarea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Am convingerea că, prin organizarea acestor evenimente, se vor putea scrie noi pagini relevante despre istoria regimului comunist și a răului făcut de acesta’’ – a declarat Prof.univ.dr. Florin Daniel Șandru, Președintele executiv al IICCMER.

 

Programul complet al Seriei de manifestări, pentru toate cele 4 zile de desfășurare, il puteti accesa prin acest link.

Vă stau la dispoziție pentru alte informații!

Vă mulțumesc!

 

Didona Goanță – Coordonator Comunicare IICCMER,

Tel: 0743689046