COMUNICAT DE PRESĂ

București, 17 mai 2023

 

Prin organizarea acestui eveniment, IICCMER, alături de partenerii evenimentului, Universitatea „Petre Andrei” din Iași și Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române și-au propus să  marcheaze 40 de ani de la descinderea poliției politice din anii comunismului în casele redactorilor revistelor studențești din Iași.

 

Evenimentul este public și se adresează oricărei persoane interesate de istoria comunismului.

 

Prezenți în cadrul evenimentului: Dan Alexe; Silviu Alupei; Prof. univ. dr. Radu Andriescu; Prof. univ. dr. Liviu Antonesei; Conf. dr. Emilian Bujor; Prof. univ. dr. Alexandru Călinescu; Florin Cîntic; Prof. univ. dr. Daniel Condurache; Marius Cristian; Prof. univ. dr. Codrin Liviu Cuțitaru; Prof. univ. dr. Alexandru Dobrescu; Constantin Iftime; Conf. univ, dr. Florea Ioncioaia; Lect. univ.  dr. Alexandru Lăzescu; Conf. univ. dr.  Dorin Popa; Prof. univ. dr.  Constantin Pricop; Mihai Tatulici; Prof. univ. dr. Doru Tompea; Dan Mihai Țălnaru, Prof.univ.dr. Sorin Bocancea; dr. Mioara Anton.

 

În prima zi a evenimentului, începând cu ora 17:00, dr. Mioara Anton – Director Adjunct al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” va susține conferința „Supraveghere și control. Societatea Românească în anii ’80”. Aceasta va fi urmată de o dezbatere moderată de Sorin Antohi, urmând ca în a doua zi a evenimentului, de la ora 11:00, Prof.univ.dr. Sorin Bocancea, Rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași, să susțină conferința ,,Presa studențească ieșeană în comunism. Analiz cantitativă’’.

 

“Consider că evocarea acestui moment important din comunismul târziu, la 40 de ani de când s-a întâmplat, este o datorie de onoare. Iar asta, mai cu seamă în condițiile în care putem beneficia de mărturiile celor care, fiind atunci jurnaliști la revistele studențești “Dialog” și “Opinia studențească”, au fost anchetați de Securitate. În plan personal, e și o datorie față de Iașul universitar, în care m-am format și de care sunt legat direct, ca profesor, dar și față de generațiile de studenți jurnaliști care au trecut prin redacția “Opinia studențească”, al cărei redactor-șef am fost în 1999. E și un act de recuperare a ceea ce a însemnat presa studențească în perioada controlului total al societății în timpul regimului ilegitim și criminal comunist, complementar remarcabilelor cercetări realizate de politologul Sorin Bocancea în această direcție” – a declarat Prof.univ.dr Florin-Daniel Șandru, Președinte executiv IICCMER.

 

,,Evenimentul reunește personalități ale vieții academice și culturale din Iași și nu numai, elementul comun al acestora fiind acela ca au activat în presa studențească ieșeană din perioada comunismului. Faptul că marcăm 40 de ani de la descinderea securității la domiciliile redactorilor din presa studențească nu înseamnă ca discuțiile vor avea ca subiect doar acel moment, ci presa studențească ca fenomen în ansamblu. Este un bun prilej atât pentru elevii și studenții ieșeni, cât și pentru cei interesați de subiect, pentru a se întâlni cu legendele vii ale presei studențești. Prin conferința pe care o voi susține pe 19 mai, vom schimba stilul și metoda, trecând de la istoria orală la analiza cantitativa a presei studențești ieșene din perioada comunistă’’ – a declarat Prof.univ.dr. Sorin Bocancea, Rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași.

 

Vă stau la dispoziție pentru mai multe informații!

Mulțumesc!

 

Didona Goanță – Coordonator Comunicare IICCMER

0743689046 sau didona.goanta@iiccmer.ro