Râmnicu Sărat, 24 august – 8 septembrie

Expoziţia a cuprins o serie de lucrări inspirate şi dedicate victimelor închisorilor comuniste, luând ca exemplu pe Lena Constante şi Ion Mihalache şi a reprezentat o evocare a unor momente din viaţa lor „domestică” din penitenciar, precum şi un tribut adus suferinţei şi rezistenţei lor. 

Titlul expoziţiei “MI-OP, Vizibilitate redusă”, se referă la efortul nostru insuficient de a urmări în mod susţinut şi de a înţelege în profunzime fărădelegile regimului comunist şi pierderea unor generaţii de oameni integri şi iscusiţi. 

La vernisaj au participat studenţii Universităţii de Vară de la Râmnicu Sărat care au vizionat şi audiat piesele noastre. Apoi ei au încercat să descifreze sensul lucrărilor, să „citească” şi să decodifice textele, simbolurile, semnele şi trăsăturile arse pe pânză prin tehnica serigrafiei. În plus, explorând spaţiul unde umbrele şi luminile ajută sau slăbesc lectura, au fost chemaţi să caute, să-şi imagineze, să reconstituie cum a fost, cum este şi cum ar dori sa fie acest spaţiu acum. 

Timp de două săptămâni, între 24 august – 8 septembrie, pânzele au rămas în incinta închisorii, nu doar pentru vizitatori, ci ca să se impregneze cu aerul de acolo, nădăjduind să capete o patină… Am dorit să umple golurile din celule – le-am plasat în adâncul celulei, invitând privitorul să păşească înăuntru. Pe altele le-am făcut să lumineze întunericul de la intrarea în celulă şi astfel le-am plasat în tocul uşii, blocând accesul. Prezenţa lor am vrut-o imponderabilă în acel spaţiu greu, albă, fără culoare în acel loc cu amintirea/amprenta torturilor şi crimelor – cu valenţe de strălucitor şi opac, albul pânzelor să amintească doar de duhul celor osândiţi, nu de urmele sinistrelor chinuri. 

Scopul expoziţiei a fost de a ne apropia de închisoare ca de un spaţiu spiritual, nu doar ca de unloc de tristă amintire; de a recurge la memoria fiecăruia pentru a atinge memoria colectivă. 

Irina Hasnaş-Hubbard 

Chuckk Hubbard