Budapesta, 9 iunie 2008

Luni, 9 iunie 2008, ora 19, a avut loc la Institutul Cultural Român din Budapesta vernisajul expoziţiei de artă grafică cu tema “Ce înseamnă comunismul pentru mine?”. Expoziţia reuneşte mai multe desene şi colaje de fotografie care au participat la concursul naţional de eseuri şi artă grafică „Ce înseamnă comunismul pentru mine?” destinat elevilor din clasele V-XII şi organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România în anul 2007. Exponatele au fost însoţite şi de fragmente din eseurile premiate la concursul menţionat. 

La vernisaj au luat cuvântul domnul Marius Oprea, preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, Excelenţa Sa Doamna  Ireny Comaroschi, ambasadoarea României în Ungaria, doamna Schmidt Mária, directoarea Muzeului „Casa Terorii” din Budapesta şi doamna Brînduşa Armanca, directoarea Institutul Cultural Român din Budapesta. 

Vernisajul a fost urmat de o masă rotundă despre politică şi memorie în raport cu regimul comunist din România şi Ungaria, precum şi despre rolul şi posibilităţile şcolii în transmiterea istoriei. La eveniment au participat şi reprezentanţi ai mass-media. Echipa IICCR a beneficiat de o colaborare ireproşabilă din partea membrilor ICR Budapesta.