În intervalul 7-9 februarie 2008 au avut loc o serie de lansări ale cărţii semnate de Victor Roşca, Moara lui Kalusek. Începutul represiunii comuniste, Editura Curtea Veche, Bucureşti, 2007.

Primul eveniment a avut loc în 7 februarie 2008, ora 17, în amfiteatrul Nicolae Iorga al Facultăţii de Istorie. Alături de IICCR co-organizatori au fost: Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti, Fundaţia „Aspera” şi Editura „Curtea Veche” 

Cartea se încadrează în genul „memorialisticii de gulag”, şi prezintă primii ani ai instaurării comunismului în România, şi efectele pe care acesta le-a avut asupra unui grup de elevi de la Liceul „Radu Negru” din Făgăraş.

Din subiectele prezentate în carte menţionăm: deportarea etnicilor germani, epurările şi schimbările petrecute în administraţie după 1945, falsificarea alegerilor din 19 noiembrie 1946 în Ţara Făgăraşului, reacţia populaţiei şi transformările din societatea acelor ani, schimbările petrecute în sistemul carceral românesc, trecerea de la Siguranţă la Securitate, schimbările de personal din închisori şi mai ales de comportament faţă de deţinuţi.

De asemenea, cartea aduce o contribuţie esenţială la cunoaşterea modului cum funcţiona în acei ani aparatul represiv în Făgăraş, şi mai ales Siguranţa din Braşov, sau „Moara lui Kalusek” cum o numeşte autorul, unde roata morii se învârtea „zdrobind trup după trup”. Nu lipsite de importanţă sunt portretele unor făgărăşeni sau a altor personalităţi care au suferit în închisori, şi pe care autorul i-a cunoscut în acei ani. De menţionat doar Ioan Mogoş, Nicolae Mazilu, părintele Arsenie Boca, generalul Leonard Mociulschi, generalul Negulescu.

La eveniment au fost prezenţi pentru discuţii Doina Jela, Victor Roşca, Cosmin Budeancă.


A doua lansare a avut loc în 8 februarie 2008, ora 16.30, la Centrul Cultural „Reduta” din Braşov.

Alături de IICCR co-organizatori au fost: Centrul Cultural „Reduta”, Fundaţia „Aspera”, Facultatea de Litere a Universităţii „Transilvania”, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici – Filiala Braşov, Editura „Curtea Veche” 

La eveniment au fost prezenţi pentru discuţii Marius Oprea, Victor Roşca, Octav Bjoza, Mircea Ivănoiu, Ion Popescu Topolog, Cosmin Budeancă. 


A treia lansare a avut loc în 9 februarie 2008 , ora 16, la Fundaţia Culturală „Negru Vodă” din Făgăraş.

Alături de IICCR co-organizatori au fost: Fundaţia Culturală „Negru Vodă”, Fundaţia „Aspera” şi Editura „Curtea Veche”. 

La eveniment au fost prezenţi pentru discuţii Marius Oprea, Victor Roşca, Florentin Olteanu, Ioan Ciupea, Cosmin Budeancă.