În perioada 15 – 19 ianuarie 2009, la Dschungel Wien, cel mai important teatru pentru copii şi tineret din cadrul Museumsquartier (unul dintre cele mai mari zece areale culturale din lume), Institutul Cultural Român din Viena, în colaborare cu Asociaţia Culturală Ensemble Europa, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR), sub înaltul patronaj al Ministerului Afacerilor Europene şi Internaţionale al Austriei, organizează seria de evenimente Dincolo de Cortina de Fier. Manifestarea cuprinde reprezentaţia piesei de teatru Bucharest Calling, de Ştefan Peca, prezentarea expoziţiei Ce înseamnă comunismul pentru mine? , organizată de IICCR în urma concursului cu acelaşi nume, precum şi dezbateri pe tema reconcilierii cu trecutul dictatorial. 

Aceste evenimente lansează linia de programe iniţiate de ICR Viena pentru anul 2009 sub motto-ul ROMÂNIA 20 YEARS AFTER, dedicată marcării a 20 de ani de la prăbuşirea dictaturii în România. Iniţiativa este singulară în rândul institutelor culturale străine acreditate la Viena. 

La vernisajul expoziţiei au participat doamna Carmen Bendovski, director al ICR Viena, Martina Simbuerger, director în cadrul centrului Dschungel Wien, Raluca Grosescu, coordonator al Serviciului documentare şi cercetare din cadrul IICCR. 

Patru elevi premianţi la concursul Ce înseamnă comunismul pentru mine? au fost, de asemenea, prezenţi la vernisaj şi la dezbateri pentru a-şi prezenta lucrările.