Editura Polirom şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România (IICCR) au lansat primul manual de istorie a comunismului publicat după căderea comunismului în Europa de Est.

O istorie a comunismului din România. Manual pentru liceu (ediţie revăzută) a fost lansat joi, 9 aprilie, la ora 18.00, la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca. Prezintă: Marius Oprea, Preşedinte IICCR, Dorin Dobrincu, coordonator al Comisiei Prezidenţiale de Analiză a Dictaturii Comuniste din România, Ruxandra Cesereanu, Ovidiu Pecican, Judy Moon, consilier pentru presă şi cultură la Ambasada SUA, Andrei Muraru, cercetător în cadrul IICCR.

În anul şcolar 2008-2009, peste 2000 de elevi, din 167 de licee, au optat pentru cursul pilot O istorie a comunismului din România. IICCR estimează că în anul şcolar 2009-2010 peste 8000 de elevi vor opta pentru acest curs si vor folosi manualul aferent. În 2008, 100 de profesori au participat la cursuri de specializare în didactica predării comunismului organizate de IICCR la Bucureşti, Constanţa şi Timişoara. Alţi 200 de profesori vor beneficia de astfel de formări în cursul anului 2009. 

Volum a apărut sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, cu sprijinul Fundaţiei KONRAD ADENAUER, al Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti şi al Ambasadei SUA la Bucureşti.