Institutul Cultural Român din Londra a organizat luni, 7 iunie, conferinţa Democraţie şi memorie: România îşi confruntă trecutul comunist, al cărei invitat special a fost profesorul Vladimir Tismăneanu. Dezbaterea a urmărit să sublinieze importanţa fundamentală a demersului de condamnare a comunismului în România asumat de cea mai înaltă instituţie a statului – Preşedinţia.
Profesorul Vladimir Tismăneanu, Preşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România şi coordonator al Raportului Final, Preşedinte al Consiliului Ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), a prezentat drumul dificil parcurs de România pentru a ajunge la momentul simbolic esenţial al condamnării comunismului. Profesorul Tismăneanu a discutat pe larg variile aspecte ale procesului de de-comunizare din ultimii 20 de ani şi dificultăţile întâmpinate în îndeplinirea mandatului Comisiei, cercetarea arhivelor şi redactarea a Raportului. Nu în ultimul rând, politologul de la Universitatea Maryland a analizat consecinţele actului de condamnare a regimului comunist, insistând atât pe aspecte care ţin de implimentarea pe cale ştiinţific-instituţională a recomandărilor Raportului Final, dar şi asupra problematicii justiţiei de tranziţie. Mesajul principal al conferinţei a fost că actul de condamnare a regimului comunist din România a funcţionat drept un act de justiţie morală, care a pus bazele unui proces complex de asumare a trecutului comunist. Mai mult decât atât, România a recuperat decalajul faţă de alte ţări din fostul bloc sovietic şi, în contextul existenţei voinţei politice clare şi decise, are şansa consolidării democraţiei prin intermediul unei culturi bazate pe etica neuitării.
Conferinţa a fost inaugurată de ES Dr Ion Jinga, Ambasadorul României în Marea Britanie, care a subliniat semnificaţia morală şi istorică a acestui proces. Prezentarea profesorului Tismăneanu a fost urmată de intervenţia politologului Dr John Gledhill de la London School of Economics and Political Science, care s-a axat pe subiectul legii lustraţiei şi consecinţele aplicării ei în ţările în care a fost adoptată. Conferinţa a generat un interes deosebit din partea publicului britanic, cu o audienţă de peste 100 de persoane, printre care Ambasadorii Cehiei şi Luxemburgului, doi foşti ambasadori ai Marii Britanii în România, diplomaţi, jurnalişti, universitari, studenţi şi cunoscute figuri ale exilului românesc din Londra.
În deschiderea evenimentului a fost citit următorul mesaj trimis de istoricul Dennis Deletant, nevoit să îşi anuleze participarea la conferinţă din motive de sănătate.
descarcă document (PDF)