Profesorul Vladimir Tismăneanu (University of Maryland & Preşedinte al Consiliului Ştiinţific al IICCMER) şi Bogdan Iacob (Central European University şi Secretar al Consiliului Ştiinţific al IICCMER) au participat, la Budapesta, la conferinţele Comparative Studies of Communism. New Perspectives (27-29 mai, Central European University) şi Democracy, Memory, and Moral Justice: Confronting the Communist Past in East-Central Europe – the Romanian Experience (31 mai, Institutul Cultural Român din Budapesta).

Primul eveniment a fost organizat de către Departamentul de Istorie al Universităţii Central Europene în cadrul  proiectului european „Comparative History Project”. Profesorul Tismăneanu a vorbit în sesiunea de deschidere a conferinţei, „The  Collapse  of Communism: Civil or Uncivil Society”, alături de Stephen Kotkin (Princeton University Press) şi Istvan Rev (CEU). Conferinţa a fost inaugurată  de Preşedintele şi Rectorul CEU, dl. John Shattuck. Prima sesiune a fost moderată de Constantin Iordachi (conducătorul departamentului de istorie al CEU). În prezentarea şi comentariile sale, profesorul Tismăneanu a vorbit despre multitudiunea factorilor care au dus la prăbuşirea comunismului în Europa de Est. În acest sens, dumnealui a insistat asupra conexiunii dintre rolul societăţiii civile, dezagregarea ideologică şi demoralizarea elitelor comuniste. În concluzie, politologul a insistat asupra problemei crizei de legitimitate a regimurilor leniniste ca factor esenţial în dinamica istorică care a generat extraordinarul an 1989. În sesiunile din zilele următoare, printre conferenţiari  s-au numărat cercetători de renume, precum John Lampe (University of Maryland), Mark Pittaway (Open University), Pavel Kolar (Zentrum for Zeithistorische Forschung) sau Mark Lindengerber (Ludwig Boltzmann Institute).

Al doilea eveniment a fost organizat de Institutul pentru Istoria Revoluţiei din Ungaria în 1956 în colaborare cu Institutul Cultural Român din Budapesta. Conferinţa a fost deschisă de doamna Brânduşa Armanca (directoarea ICR-Budapesta). Principala prelegere a fost susţinută de profesorul Vladimir Tismăneanu, aceasta fiind intitulată „Demoracy, Memory and Moral Justice”. Dumnealui a prezentat drumul dificil urmat de România în procesul de asumare a trecutului comunist şi cel de de-comunizare. Politologul a insistat că actul de condamnare a regimului comunist a fost rezultatul efortului colectiv al reprezentaţilor societăţii deschise în România, validat oficial de statul român. Cazul românesc a fost comparat cu cel al Comisiei de Anchetă din Germania şi cu cel din Africa de Sud – Comisia pentru Adevăr şi Reconciliere. Janos Rainer, Directorul Institutului pentru Istoria Revoluţiei din 1956, a făcut un bilanţ al procesului de cercetare şi asumare a experienţei istorice în Ungaria. Prelegerea sa a urmărit  trei categorii principale de analiză: justiţia de tranziţie, procesul de memorializare şi recursul istoriografic. Bogdan Iacob a prezentat misiunea, structura şi tipul de proiecte ale Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. El a precizat că înfiinţarea acestui institut reprezintă un al doilea pas în procesul de asumare şi cercetare a trecutului comunist, în continuarea direcţiei impuse de Raportul Final al Comisiei Prezindeţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România. Înaintea evenimentului, Vladimir Tismăneanu a acordat un interviu postului naţional de televiziune din Ungaria, Magyar Televizo. 

Luni, 31 mai, Vladimir Tismăneanu şi Bogdan Iacob s-au întâlnit cu Maria Schmidt, Directorul muzeului „Casa Terorii”. Cu această ocazie, s-a stabilit un cadru preliminar de colaborare între IICCMER şi muzeul Casa Terorii, care urmează să fie finalizat în următoarele luni.

Programul conferinţei
pdf descarcă document (PDF)