Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a organizat, în data de 6 noiembrie 2012 (Sala mare de şedinţe a Consiliului Judeţean Teleorman), conferinţa De ce trebuie condamnat comunismul?. Au luat cuvântul: Andrei Muraru, Preşedinte executiv al IICCMER şi Marius Oprea, Director al Departamentului investigaţii speciale din cadrul IICCMER.

La mai bine de 20 de ani de la revoluţie, condamnarea comunismului ridică, nu de puţine ori, semne de întrebare, atât din partea tinerei generaţii, cât şi din partea publicului larg. Conferinţa De ce trebuie condamnat comunismul? aurmărit readucerea în atenţie a unuia dintre subiectele sensibile în România postcomunistă. Identificarea şi expunerea publică, fără echivoc, a necesităţii stringente de condamnare a comunismului, nu doar la nivel simbolico-declarativ, constituie miza importantă a unui asemenea demers. Deşi s-a produs incriminarea formală, este esenţială, mai ales pentru generaţiile tinere, înţelegerea resorturilor ascunse care fac dintr-un asemenea regim unul criminal.  Alături de expunerea de către organizatori a unor puncte de vedere oficiale, interacţiunea cu auditoriul şi-a propus lămurirea şi propagarea cât mai eficientă a unei argumentaţii valide asupra naturii criminale a regimului comunist.

Sesizările penale depuse de IICCR (IICCMER) în calitate de agenţie guvernamentală au avut  rolul de a menţine deschisă dezbaterea asupra necesităţii de a condamna crimele comunismului şi de a le asimila categoriei de crime împotriva umanităţii. De asemenea, IICCMER a militat sistematic în perioada 2007 – 2012 pentru modificarea Codului Penal.