În 2007, în cadrul IICCR a demarat proiectul „Experienţe carcerale în România comunistă”, care şi-a propus: realizarea de interviuri cu foşti deţinuţi politici; publicarea unor volume de mărturii în care să fie prezentate abuzurile, torturile şi tratamentele inumane aplicate duşmanilor politici şi de clasă, în timpul perioadei 1945-1989; constituirea unei arhive audio-video cu materiale ce pot fi utilizate în cadrul unor viitoare muzee sau în procesul didactic; realizarea de studii şi articole ştiinţifice.

După 5 ani, proiectul a ajuns la final. Rezultatul: peste 190 de interviuri realizate în toate judeţele ţării şi în Bucureşti; 143 de interviuri publicate în 6 volume la Editura Polirom.

În data de 27 noiembrie, la Uniunea Scriitorilor din România a avut loc un eveniment prilejuit de încheierea proiectului „Experienţe carcerale în România comunistă”, ocazie cu care s-a prezentat şi un film documentar de 25 de minute având ca subiect detenţia politică în România comunistă.

Au luat cuvântul: Octav Bjoza, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, Virgiliu Ţârău, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Dinu Zamfirescu (preşedintele Consiliului Ştiinţific al IICCMER), Cosmin Budeancă (IICCMER)