Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a organizat în data de 23 august 2013, la București, conferința cu titlul „Arhivele comunismului – între discurs și realitate”. Aceasta s-a desfășurat la sediul Institutului, str. Alecu Russo nr. 13-19, et.5, ap.11. sector 2, începând cu ora 9.00. Conferința a fost deschisă de președintele Consiliului Științific al IICCMER, domnul Dinu Zamfirescu. 

„Arestarea” memoriei şi controlul ei a fost o caracteristică esenţială a statului comunist. În acest scop, regimurile comuniste au limitat constant accesul la arhive şi documente, prezentând numai versiuni alterate, distorsionate şi propagandistice ale trecutului şi prezentului. De cele mai multe ori, aceste practici au fost continuate şi de succesoarele statelor comuniste după 1989, cum este şi cazul României. De-a lungul primelor două decenii postcomuniste, accesul la arhivele PCR a fost permis numai câtorva apropiaţi ai puterii politice. Înfiinţarea unor instituţii de investigare a memoriei comunismului în statele extotalitare a permis accesul şi altor categorii de cercetători la aceste arhive. Şi totuşi, arhivele comunismului sunt încă „semi-închise”. Accesul total şi fără limitări este încă o iluzie, restricţionările fiind impuse de o serie de instituţii sau persoane cu funcţii de conducere. Până în prezent, toate discuţiile despre accesul  la documentele perioadei comuniste au fost organizate şi coordonate de deţinătorii acestor arhive. Organizatorii au insistat asupra „succeselor” realizate în ultimii ani, fără a prezenta restricţiile şi piedicile întâmpinate de cercetători.

Conferința „Arhivele comunismului – între discurs și realitate” se adresează în primul rândul cercetătorilor şi istoricilor, categorii care militează pentru deschiderea totală a acestor arhive şi instituirea unui acces neîngrădit la documentele create de structurile statului comunist. 

Program conferinţă
pdf descarcă document (Word)