Workshop: „Lecția comunismului”

Lector: Irina Hasnaș Hubbard, artist plastic, educator muzeal

Descriere:

Scopul includerii workshop-urilor în programul Universităților de Vară este de a schimba dinamismul activităților studenților: de a interactiona nemijlocit, pe lângă dialogul sau dezbaterile cu lectorii – conferențiari și, în plus, de a-și exprima propriile păreri în legătură cu informațiile primite sau discutate în timpul Universității.

Workshop-ul a avut ca obiectiv purtarea de către studenți a câte unui tricou pe care am printat chipul unui deținut politic din penitenciarul de la Râmnciu Sărat. Pentru acest workshop am realizat o serie de 25 de tricouri pentru ca fiecare student să primească un tricou pe care să-l poarte în penitenciar.

În prima etapă a atelierului participanții s-au reunit în locul cel mai luminos în penitenciar, unde fiecare student a primit un scurt text despre personajul pe care îl purta pe tricou și l-a lecturat în public.

Această tehnică de identificare cu subiectul este arareori acceptată sau folosită în Germania, excepție făcând vârstele foarte tinere.

Observând că la fiecare ediție vizitarea penitenciarului și pătrunderea în celule este un ritual, studenților li s-a oferit un accesoriu în plus – „cămașa”, veșmânt cu multe simboluri. Fie că ne duce cu gândul la cămașa de uniformă, la cămașa de forță, la cămașa lui Iisus, la cămașa dată săracului, în cazul nostru am avut impresia că petele albe în peisajul penitenciarului i-a uniformizat și unit pe studenți în mișcări și în tăcere. La rândul lor au devenit subiect pentru fotografie

În cea de-a doua etapă studenții au circulat pe coridoare și în celule, avansând încet, în șir indian în dreptul intrării în celule, apoi adunându-se în grupuri.

Chipurile au fost imprimate pe spatele tricourilor pentru ca din față tinerii să apară doar cu figura lor în tricoul neutru, iar de la spate, de unde sunt mai greu de recunoscut, să vadă doar ceilalți ce poartă pe umeri.

Unul din mesajele către studenți și discuțiile cu ei – dacă „se poartă” tricouri cu portretul lui Che Guevara, am putea confecționa în serie tricouri cu personalitățile, martirii, oamenii model care sunt exponenții represiunii comuniste din România.