Astăzi, 22 ianuarie 2013, domnul Andrei Muraru, preşedintele executiv al IICCMER, a semnat ordinul de numire în funcția de director al departamentului Memoria Exilului Românesc a domnului Filip-Lucian Iorga. 

Cu această ocazie domnul Andrei Muraru a declarat: „Odată cu această numire, domnul Filip-Lucian Iorga se alătură echipei de conducere de la IICCMER, în efortul de a aduce la lumină memoria exilului postbelic. Educaţia şi experienţa domnului Iorga sunt importante şi cred că vor contribui din plin la dezvoltarea programelor institutului.

Domnul Filip Lucian Iorga este licențiat al Facultății de Istorie din cadrul Universității București, doctor în istoria imaginarului în cadrul aceleiași instituții și beneficiarul mai multor stagii și burse în cadrul unor prestigioase instituții din străinătate. 

A publicat volumele Alexandru Paleologu în dialog cu Filip Iorga, Breviar pentru păstrarea clipelor (2005, 2012), Les Cazaban. Une chronique de famille (împreună cu Eugen Dimitriu (2007), Genocidul comunist în România. Vol. IV. Reeducarea prin tortură (împreună cu Gheorghe Boldur-Lăţescu, 2003). De asemenea, pregăteşte un nou volum cu titlul Strămoşi pe alese. Călătorie în imaginarul genealogic al boierimii române, care va fi publicat la Editura Humanitas.

Filip-Lucian Iorga este un membru activ în organizații profesionale și de apărare a drepturilor omului, fiind recunoscut pentru numeroasele sale articole și intervenții publice în favoarea democrației și a valorilor statului de drept.

***

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este un organism guvernamental care studiază, documentează și susţine conștientizarea publică a istoriei comunismului în România, prin proiecte de cercetare, educaţionale, editoriale și muzeale. Activitatea IICCMER analizează natura, scopul şi efectele totalitarismului din România în perioada 1945-1989, dar şi memoria acestui regim în exilul românesc şi în perioada postcomunistă.

Institutul coordonează câteva proiecte unice în ţară în acest domeniu, cum ar fi: șantiere arheologice de descoperire a victimelor Securităţii; Muzeul Memorial Râmnicu Sărat – fost penitenciar pentru deţinuţi politici; singura Universitate internaţională de Vară din România pentru studierea istoriei comunismului; primul manual de istorie a comunismului, Fototeca – cea mai mare bază de date online gratuită cu fotografii din timpul comunismului; primul master academic dedicat studiului istoriei comunismului; arhiva exilului românesc; proiecte mediatice de filme documentare.

IICCMER a devenit în timp un centru prestigios de cercetare la nivel european, prin intermediul căruia România își explorează, conștientizează și asumă trecutul comunist, își clarifică rolul în istoria europeană a secolului XX și promovează valorile democraţiei în societatea modernă.