Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a organizat luni, 7 iulie 2014, la Librăria Cărtureşti din Bucureşti, dezbaterea
„Ateism marxist şi ethos religios”,
pe marginea volumului
Marx şi religia. O introducere
de Nicolae Turcan.
„Volumul Marx şi religia. O introducere face referire la ateismul lui Marx care promite vărsare de sânge cu aceeaşi pasiune maladivă cu care promite fericirea roşie viitoare. Karl Marx profetizează sfârşitul religiei în general, înşelându-se amarnic. Acesta propune o religie alterată în locul celei relevate; el vorbeşte despre alienare, dar alienează la rându-i cu asupra de măsură; el comite deicidul şi, fără să-i pese, instituie în locul rămas gol genocidul; el operează cu o falsă profeţie, cu o falsă schimbare a omului şi cu o falsă eshatologie. De aceea, rămânând pe poziţii teologice, am putea conchide că, purtând măştile demonului, ateismul marxian minte chiar şi atunci când pare a spune adevărul”, sintetizează autorul miza volumului său.
Au dezbătut împreună cu publicul:
Nicolae Turcan, scriitor şi teolog;
Sorin Lavric, scriitor şi filosof;
Radu Preda, Preşedinte executiv IICCMER.
***
Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este un organism guvernamental care studiază, documentează și susţine conștientizarea publică a istoriei comunismului în România prin proiecte de cercetare, educaţionale, editoriale și muzeale. Activitatea IICCMER analizează natura, scopul şi efectele totalitarismului din România în perioada 1945-1989, dar şi memoria acestui regim în exilul românesc şi în perioada postcomunistă.
Institutul coordonează câteva proiecte unice în ţară în acest domeniu, cum ar fi: șantiere arheologice de descoperire a victimelor Securităţii; Muzeul Memorial Râmnicu Sărat – fost penitenciar pentru deţinuţi politici; singura Universitate internaţională de Vară din România pentru studierea istoriei comunismului; primul manual de istorie a comunismului, Fototeca – cea mai mare bază de date online gratuită cu fotografii din timpul comunismului; primul master academic dedicat studiului istoriei comunismului; arhiva exilului românesc; proiecte mediatice de filme documentare.
IICCMER a devenit în timp un centru prestigios de cercetare la nivel european, prin intermediul căruia România își explorează, conștientizează și asumă trecutul comunist, își clarifică rolul în istoria europeană a secolului XX și promovează valorile democraţiei în societatea modernă.
Mai multe detalii despre activitatea IICCMER sunt disponibile https://www.iiccmer.ro sau pe pagina de Facebook:
https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.