În perioada 9-16 iulie 2014, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer, Fundaţia Culturală „Negru Vodă” Făgăraş şi Memorialul Rezistenţei Anticomuniste „Ţara Făgăraşului”, organizează cea de-a V-a ediţie a Şcolii de vară de la Făgăraş – Sâmbăta de Sus. Parte a programelor educaţionale derulate de IICCMER, Şcoala de Vară de la Făgăraş îşi propune să asigure o mai bună cunoaştere a perioadei 1944-1989 de către elevi.
Participanţii sunt 15 elevi cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani, de la licee din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Dej, Giurgiu, I.L. Caragiale, Iaşi, Miercurea Ciuc, Motru, Odorheiu Secuiesc, Piteşti, Roman, Sibiu, Turda, câştigători ai concursului de eseuri şi artă grafică „O zi în comunism: file de jurnal <secret>”, organizat de IICCMER. Aceştia vor avea ocazia să audieze o serie de prelegeri susţinute de cercetători ai perioadei comuniste şi foşti deţinuţi politici.
Finanţarea școlii de vară este asigurată de Fundaţia Konrad Adenauer, IICCMER, Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Făgăraş.
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să contactaţi:
Prof. Florentin Olteanu (Memorialul Rezistenţei Anticomuniste – Ţara Făgăraşului), tel.:0723 377 797.
Cercet. dr. Cosmin Budeancă (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc), tel.: 0728 040 876.
Cercet. Alina Urs (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc), tel.: 0731 440 025 / 0734 846 362.
Programul şcolii de vară
descarcă document (PDF)
***
Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este un organism guvernamental care studiază, documentează și susţine conștientizarea publică a istoriei comunismului în România prin proiecte de cercetare, educaţionale, editoriale și muzeale. Activitatea IICCMER analizează natura, scopul şi efectele totalitarismului din România în perioada 1945-1989, dar şi memoria acestui regim în exilul românesc şi în perioada postcomunistă.
Institutul coordonează câteva proiecte unice în ţară în acest domeniu, cum ar fi: șantiere arheologice de descoperire a victimelor Securităţii; Muzeul Memorial Râmnicu Sărat – fost penitenciar pentru deţinuţi politici; singura Universitate internaţională de Vară din România pentru studierea istoriei comunismului; primul manual de istorie a comunismului, Fototeca – cea mai mare bază de date online gratuită cu fotografii din timpul comunismului; primul master academic dedicat studiului istoriei comunismului; arhiva exilului românesc; proiecte mediatice de filme documentare.
IICCMER a devenit în timp un centru prestigios de cercetare la nivel european, prin intermediul căruia România își explorează, conștientizează și asumă trecutul comunist, își clarifică rolul în istoria europeană a secolului XX și promovează valorile democraţiei în societatea modernă.
Mai multe detalii despre activitatea IICCMER sunt disponibile https://www.iiccmer.ro sau pe pagina de Facebook:
https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.