București, 19 noiembrie 2014. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi Fundaţia Culturală Memoria organizează în zilele de 20 şi 21 noiembrie 2014 conferinţa internaţionalăDupă 25 de ani. Istoriile şi memoriile comunismului. Lucrările se vor desfăşura la sediul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), strada Povernei, nr. 6.
România ultimilor 25 de ani a fost inevitabil marcată de povara moştenirii comuniste. Aceasta influențează instituţii, mentalităţi, comportamente individuale şi colective deopotrivă. O bună parte a postcomunismului este încă profund înrădăcinată în comunismul însuși. Iată de ce, la un sfert de veac, avem nevoie mai mult decât oricând de o analiză lucidă a fantomelor care ne bântuie prezentul.
Conferinţa îşi propune să treacă în revistă tipologiile tranziției, structurile de legătură dintre o epocă și alta. Organizatorii își doresc să ofere un cadru de reflecţie asupra istoriografiei româneşti şi internaţionale privitoare la comunism și la efectele sale pe termen lung în societăţile central şi est europene. Atenția este aici îndreptată către funcția socială a memoriei, către mecanismele complexe prin care ceea ce am trăit se reflectă în ceea ce suntem sau vrem să devenim.
La 25 de ani după căderea comunismului în Europa centrală şi de est, memoria şi istoria acestuia rămân controversate. Pe de o parte, istoria comunismului în regiune stă sub semnul denunţării crimelor săvârşite de acest regim. Pe de altă parte, unii aduc în discuţie aşa-numitele „binefaceri” ale dictaturii proletariatului. Memoria comunismului este în continuare pulverizată, nostalgicii afirmându-se cu putere în spaţiul public, așa cum fosta nomenclatură de partid și de stat este deosebit de activă prin urmaşii de a doua generaţie. Martorii crimelor comunismului dispar cu o viteză mai mare decât se instituie locuri memoriale și muzee sau se scriu manuale.
Conferința va fi deschisă de Conf. Univ. dr. Liliana Popescu (pro-rector SNSPA), Radu Preda (Președinte executiv IICCMER), Claudia-Florentina Dobre (redactor-şef revista Memoria, Bucureşti).
Programul conferinţei
descarcă document (PDF)