Expoziţie instalaţie textilă, 26 august – 2 septembrie 2014

Numele expoziției trimite la Mahrama Veronicăi. În interpretarea mea, mahramele sunt pânze țesute în casă, pe ele fiind imprimate portretele unor oameni fotografiați în timpul detenției. Fiecare mahramă, diferită și unică, poartă figura unei persoane reale, cu destinul ei din România anilor `50. Ele sunt expuse în holul central al penitenciarului Râmnicu Sărat, suspendate și încadrate în spațiul gol delimitat de balustrade și celule. Cele 28 de pânze se succed, portretele înaintând de la intrare spre peretele mare de sticlă. Pe acolo pătrunde lumina în apus, care face pânzele rare de borangic gălbui să pâlpâie incandescent, scoţând astfel „Închisoarea Tăcerii” din umbră.

Expoziţia mea se doreşte un semnal de alarmă, ilustrat prin mijloace artistice, privind necesitatea unei intervenții rapide de consolidare a complexului penitenciarului.

Lucrarea e concepută pentru Anul Martiriului 2014.
(Irina Hasnas-Hubbard)

***

Penitenciarul de la Râmnicu Sărat este în administrarea IICCMER. Reabilitarea complexului , realizarea unui memorial şi a unui centru de educaţie civică reprezintă pentru IICCMER un proiect major. Concretizarea acestuia va fi o contribuţie substanţială la cultura memoriei şi va impulsiona o pedagogie atentă la istoria de lângă noi.

Detalii despre activitatea IICCMER: www.iiccmer.ro sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.