Cea de-a opta ediţie a emisiunii Dreptul la memorie. Muzeul Comunismului din România, difuzată joi, 28 august 2014, de la ora 11.00, pe Adevărul LIVE, a avut ca temă exilul românesc. Jurnaliştii Adevărul, Anca Vancu şi Laurenţiu Ungureanu, i-au avut ca invitaţi pe domnul Dinu Zamfirescu, Preşedintele Consiliului ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), şi pe domnul Sorin Alexandrescu, directorul Centrului de Excelenţă în Studiul Imaginii, nepotul  lui Mircea Eliade, care au vorbit despre cum au fost nevoiţi să părăsească o Românie care urca vertiginos pe culmile construirii socialismului şi despre adevăratele graniţe ale românilor.

Discuţiile pot fi urmărite online aici.

Despre invitaţi
Dinu Zamfirescu este fost deţinut politic, arestat în repetate rânduri de către fosta Securitate. Figură marcantă a exilului românesc, a trăit în Franţa vreme de mai bine de 20 de ani. Este autor a numeroase articole şi studii publicate în presa exilului românesc (BIRE, Lupta, Dialog, Curierul Românesc). 

Dinu Zamfirescu a deţinut funcţia de preşedinte al Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc de la înfiinţare, în 2003, până în 2010, când a avut loc comasarea cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. În prezent, este Preşedintele Consiliului ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. 

Sorin Alexandrescu, nepotul de soră al lui Mircea Eliade, este critic, istoric și teoretician literar român. A emigrat în Olanda în 1974, unde a fost profesor de limba română la Universitatea din Amsterdam. În 1976 a fost numit conferenţiar şi în 1980 profesor la departamentul de limbă română al Universităţii din Amsterdam. Din 1990 a ocupat funcţia de profesor de semiotică şi română la Facultatea de Litere a aceleiaşi Universităţi.

În prezent, este profesor emerit la Universitatea din Amsterdam şi profesor asociat la Universitatea Bucureşti, Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii, pe care l-a fondat în 2001 şi al cărui director este până în prezent.

Ediţiile precedente ale dezbaterii Dreptul la memorie. Muzeul comunismului din România pot fi accesate mai jos:

Ediţia din 17 iulie 2014: Cine are nevoie de Muzeul Comunismului în România? Despre dreptul la memorie 

Invitaţi: Radu Preda, Preşedinte executiv al IICCMER, Cosmin Budeancă, Director general al IICCMER

Ediţia din 24 iulie 2014: Două decenii de puşcărie pentru că şi-au iubit ţara. Poveştile adevăraţilor patrioţi români

Invitaţi: Constantin Vasilescu (IICCMER), Octav Bjoza (Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România), Radu Ciuceanu (Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului).

Ediţia din 31 iulie 2014: Ce ne-a rămas din şcoala comunistă? Despre pionierii vechi şi noi

Invitaţi: Vintilă Mihăilescu, antropolog, Micaela Ghiţescu, traducător şi fost deţinut politic.

Ediţia din 6 august 2014: De ce-i mai interesează pe tineri comunismul?

Invitaţi: Alina Duluman, elevă în clasa a XII-a la Liceul „Tudor Arghezi“ din Craiova, participantă la Şcoala de Vară de la Făgăraş – Sâmbăta de Sus, Oana Purice, absolventă a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti, participantă a Şcolii de Vară „Experimentul Piteşti“ şi Alina Urs, organizatoare a Şcolilor de Vară de la Piteşti şi Făgăraş – Sâmbăta de Sus, cercetător IICCMER.

Ediţia din 7 august 2014 – partea I: Ce legătură mai au tinerii cu trecutul comunist? Răspund absolvenţii Şcolii de Vară de la Sighet

Invitaţi: Ioana Mare, Andreea Marinaş, Sandra Drăgan, absolvente ale Şcolii de Vară de la Sighet.

Ediţia din 7 august 2014 – partea a II-a: Cine-i sprijină pe tineri să studieze comunismul? 

Invitat: Sven-Joachim Irmer, directorul reprezentanţei Konrad Adenauer Stiftung (KAS) din România şi Republica Moldova.

Ediţia din 14 august 2014: Ce-a făcut naţionalizarea cu „oamenii muncii“? 

Invitaţi: Bogdan Murgescu, istoric, şi Gheorghe Florescu, cel mai cunoscut cafegiu din Bucureşti.

Ediţia din 21 august 2014: Elogiul nebuniei: dezbatere despre cultul personalităţii

Invitaţi: Călin Hentea, istoric al propagandei, şi Mircea Kivu, sociolog.

*

Cui foloseşte un Muzeu al Comunismului? Cui foloseşte amintirea? Cât de subiectivă poate fi, de fapt, amintirea despre comunism? Ar trebui să trateze ideologia utopică ori suferinţa pe care a provocat-o? Ar trebui să vorbească despre viaţa de zi cu zi, despre oamenii care s-au bucurat pentru prima Dacie şi pentru concediul gratuit la munte şi la mare? Despre marile realizări industriale ori despre marile drame din satele colectivizate?

Răspundem la aceste întrebări în fiecare joi, de la ora 11.00, la Adevărul Live, alături de reprezentanţi ai instituţiilor implicate în acest proiect şi de personalităţi care au trăit  vremurile regimului dictatorial. Vorbim despre oameni, despre fericirile şi dramele lor în comunism. Aducem această dezbatere din nou în spaţiu public. Fără pasiuni personale, fără uri şi fără nostalgii: ce anume putem folosi azi din trecutul recent al României?