Bucureşti, 9 octombrie 2015. Cea de-a doua zi a Conferinţei Internaţionale Justice in Communist and Post-communist Regimes[Justiţia în regimurile comuniste şi post-comuniste], organizată în perioada 7 – 10 octombrie 2015 de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer (KAS), a debutat vineri, 9 octombrie, cu discursul dlui Sven-Joachim IRMER, Directorul reprezentanţei KAS din România şi Republica Moldova. 

Acesta a vorbit despre importanţa strategică a parteneriatului dintre fundaţia pe care o conduce şi IICCMER în misiunea comună de a face cunoscut trecutul recent, în special în rândul generaţiilor tinere. „Trebuie să avem grijă ca ceea ce s-a întâmplat să nu cadă pradă uitării şi să nu lăsăm scandalurile să acopere această preocupare, să nu lăsăm tineretul să îşi caute soarta în altă parte şi să uite ce s-a întâmplat aici (…) În IICCMER avem un partener foarte bun, cu o echipă competitivă, care va reuşi şi în viitor să unească şi să atragă oameni din diverse grupuri-ţintă şi care va avea grijă ca trecutul să fie clarificat pentru ca România să îşi poată găsi drumul şi să privească înainte. Este un proces dureros, dar şi unul vindecător”. În acelaşi timp, dl Irmer a subliniat necesitatea înfiinţării unui Muzeu al Comunismului în România (MCR) şi a depăşirii oricăror dispute între diferitele iniţiative legislative luate în această direcţie. 

Conferinţa Internaţională Justice in Communist and Post-communist Regimes continuă până pe 10 octombrie 2015 la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti şi se bucură de participarea a numeroşi cercetători, jurişti şi oficiali ai organizaţiilor care se ocupă de analiza regimului totalitar şi de aspecte ale justiţiei de tranziţie la nivel european. Printre aceştia se numără Sven-Joachim IRMER (Reprezentanţa KAS din România şi Republica Moldova), Łukasz KAMIŃSKI (Institutul Memoriei Naţionale, Polonia), Réka Földváryné KISS (Comitetul Memoriei Naţionale, Ungaria), Neela WINKELMANN (Platforma Memoriei şi Conştiinţei Europene, Cehia), Albin ESER (Universitatea de Drept a Universităţii din Freiburg, Germania), Marijana TOMA (Centrul pentru Drept Umanitar, Serbia), Raluca GROSESCU (Universitatea Exeter, Marea Britanie), Sandra VOKK (Unitas Foundation, Estonia), Igor CAŞU (Centrul pentru Studiul Totalitarismului, Facultatea de Istorie şi Filosofie, Universitatea de Stat din Moldova). Programul complet al conferinţei poate fi accesat aici.

Pentru informaţii suplimentare, Vă rugăm să ne contactaţi la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.

***

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.