Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a susţinut cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care s-a desfăşurat în perioada 29 mai – 7 iunie 2015 la Cluj-Napoca.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a fost, începând cu acest an, partener instituţional al TIFF. Spectatorii primului şi celui mai mare festival internaţional de film de lung-metraj din România au putut viziona o serie de filme care abordează, din mai multe perspective, diferite problematici ale vieţii sub comunism, reunite într-o secţiune nouă a festivalului, care poartă denumirea După 25 de ani. Lista filmelor şi datele în care ele au rulat la cinematografele din Cluj-Napoca sunt disponibile pe site-ul festivalului.

Mai mult decât atât, vineri, 5 iunie 2015, publicul a putut participa la o dezbatere organizată de IICCMER în cadrul Festivalului pe tema felului în care a fost reflectată perioada comunistă în cinematografia românească atât înainte, cât şi după 1989. Participanţii la dezbatere au căutat răspunsuri la câteva întrebări generale: Care au fost principalele mistificări istorice propagate de cinematografia comunistă? Cum a fost reflectată rezistenţa anticomunistă în filmul românesc? Care a fost relaţia dintre cineaşti şi cenzură în perioada comunistă? Ce supravieţuieşte din cinematografia de propagandă comunistă? Care sunt sechelele mentale şi recuperările adevărului din filmele Noului Val? Detalii despre moderator şi invitaţi sunt disponibile pe site.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) s-a impus ca un brand recunoscut atât pentru calitatea programelor, cât şi pentru organizare şi atmosfera efervescentă care se creează în zilele de program. Ediţia de anul trecut a prezentat 400 de proiecţii de filme care au beneficiat de un public de 65.000 de spectatori în cele 10 zile de festival. De-a lungul existenţei sale, la TIFF au putut fi văzute nume mari ale cinematografiei mondiale precum Michael Radford, Annie Girardot, Vanessa Redgrave, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Wim Wenders, Jacqeline Bisset sau Geraldine Chaplin.