Marţi, 2 iunie 2015, programul celei de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a inclus două proiecţii din cadrul secţiunii După 25 de ani, susţinută de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Astfel, de la orele 18.00, la Cinema Florin Piersic din Piaţa Mihai Viteazul nr. 11, a avut loc proiecţia filmului Eroii pionieri (Pionery-Geroi, Rusia), o poveste despre cei crescuţi în era sovietică, care au visat să devină eroi şi pentru care viaţa nu este aşa cum şi-au imaginat-o.

De la orele 20.45, la Cercul Militar din Piaţa Avram Iancu nr. 1-3, a avut loc proiecţia filmului Toate visele îndrăzneţe (Als Wir Trämten, Germania, Franţa), o parabolă cinematografică despre prietenie şi trădare, speranţă şi iluzie, brutalitate şi tandreţe, la scurtă vreme după căderea Germaniei de Est.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este, începând cu acest an, partener instituţional al TIFF. Spectatorii primului şi celui mai mare festival internaţional de film de lung-metraj din România vor putea viziona o serie de filme care abordează, din mai multe perspective, diferite problematici ale vieţii sub comunism, reunite într-o secţiune nouă a festivalului, care poartă denumirea După 25 de ani. Lista filmelor şi datele în care ele vor rula la cinematografele din Cluj-Napoca sunt disponibile pe site-ul festivalului.

Mai mult decât atât, vineri, 5 iunie 2015, publicul va putea participa la o dezbatere organizată de IICCMER în cadrul Festivalului pe tema felului în care a fost reflectată perioada comunistă în cinematografia românească atât înainte, cât şi după 1989. Participanţii la dezbatere vor căuta răspunsuri la câteva întrebări generale: Care au fost principalele mistificări istorice propagate de cinematografia comunistă? Cum a fost reflectată rezistenţa anticomunistă în filmul românesc? Care a fost relaţia dintre cineaşti şi cenzură în perioada comunistă? Ce supravieţuieşte din cinematografia de propagandă comunistă? Care sunt sechelele mentale şi recuperările adevărului din filmele Noului Val?

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) se desfăşoară la Cluj-Napoca până pe 7 iunie 2015.