Vineri, 25 septembrie 2015, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a fost reprezentat la Explorathon Glasgow – Noaptea Cercetătorilor Europeni prin intermediul proiectului Vieţi în spatele gratiilor comuniste, iniţiat de drd. Corina Snitar şi realizat în colaborare cu Alina Urs (Serviciul Analiza regimului comunist). 

În cadrul evenimentului au fost prezentate publicului imagini de arhivă, fotografii cu foşti deţinuţi politici sau cu spaţii carcerale, momente surprinse în timpul campaniilor de investigaţii arheologice realizate de echipa IICCMER, precum si creaţii artistice ale participanţilor la concursurile organizate de-a lungul vremii de Institut.

Curiozităţile vizitatorilor s-au legat atât de metodele de cercetare folosite pentru studierea regimului comunist, cât şi, în mod particular, de regimul de viaţă din închisori, de fenomenul rezistenţei anti-comuniste şi de investigaţiile arheologice desfăşurate de Institut. De asemenea, a fost abordat şi subiectul aducerii în instanţă a foştilor comandanţi de penitenciare, fiind discutate cazurile Alexandru Vişinescu şi Ioan Ficior. O altă temă de interes a fost cea a demersurilor de tip educaţional realizate de Institut şi a impactului acestora asupra participanţilor.

Corina Snitar (drd. University of Glasgow) a prezentat proiectul său de cercetare – Mişcarea studenţilor timişoreni din 1956 – în care analizează cauzele, modul de desfăşurare şi măsurile luate împotriva participanţilor de către autorităţile comuniste. Drd. Snitar s-a folosit de imagini pentru a arăta unde a avut loc protestul şi care au fost consecinţele pentru studenţii care au luat parte. Astfel, dintre cei aproape 2000 de participanţi, 26 dintre ei au primit condamnări între 6 luni şi 8 ani şi şi-au executat pedeapsa la Gherla şi la lagărele de muncă din Balta Brăilei, inclusiv la Periprava, unde în prezent IICCMER desfăşoară investigaţii. 

Explorathon – Noaptea Cercetătorilor Europeni a avut loc la Science Centre Glasgow şi a fost organizat de Universitatea din Glasgow, Universitatea din Aberdeen şi Universitatea Strathclyde Glasgow, înregistrând peste 2500 de vizitatori. 

Evenimentul Noaptea cercetătorilor Europeni, care s-a desfăşurat simultan în mai multe oraşe din Europa, a avut ca obiectiv crearea unui spaţiu de discuţii libere între cercetătorii din diverse domenii şi publicul interesat. 

Proiectul Vieţi în spatele gratiilor comuniste a fost realizat cu sprijinul Centrului de Studii în Istorie Contemporană.