Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer (KAS), organizează Conferința internațională ‘Justice in Communist and Post-communist Regimes’ (‘Justiția în regimurile comuniste și post-comuniste’), care va avea loc în perioada 7 — 10 octombrie 2015, începând cu ora 9.00, la Facultatea de Drept a Universității București, sala Constantin Stoicescu (Bulevardul Mihail Kogălniceanu nr. 36 — 46).

În cadrul evenimentului vor fi discutate aspecte referitoare la etică și legalitatea justiției în perioada comunistă, implicațiile trecerii, la nivel de legislație și proceduri, de la regimul totalitar la cel democratic, acte simbolice în justiția de tranziție și implicarea societății civile în acest proces.

La eveniment sunt așteptați cercetători, juriști și oficiali ai organizațiilor care se ocupă de analiza regimului totalitar și de aspecte ale justiției de tranziție la nivel european, precum Sven-Joachim IRMER (Reprezentanța KAS din România și Republica Moldova), Lukasz KAMINSKI (Institutul Memoriei Naționale, Polonia), Reka Foldvaryne KISS (Comitetul Memoriei Naționale, Ungaria), Neela WINKELMANN (Platforma Memoriei și Conștiinței Europene, Cehia), Albin ESER (Universitatea de Drept a Universității din Freiburg, Germania), Marijana TOMA (Centrul pentru Drept Umanitar, Serbia), Raluca GROSESCU (Universitatea Exeter, Marea Britanie), Sandra VOKK (Unitas Foundation, Estonia), Igor CAȘU (Centrul pentru Studiul Totalitarismului, Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea de Stat din Moldova).

În deschiderea conferinței, care va avea loc miercuri, 7 octombrie 2015, de la ora 9.30, vor lua cuvântul Flavius BAIAS (Decanul Facultății de Drept a Universității București), Dinu ZAMFIRESCU (Președintele Consiliului Științific al IICCMER) și Radu PREDA (Președintele executiv al IICCMER).

***

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 și aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale.

În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhivă și publică documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.

Comunicat publicat pe agerpres.ro.