Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi ziarul Adevărul au organizat joi, 18 iunie 2015, la Librăria Mihai Eminescu din Bucureşti, lansarea trilogiei Apostolii lui Stalin, semnată de jurnaliştii Laurenţiu Ungureanu şi Eremia Radu şi apărută cu sprijinul IICCMER.

Invitaţi: Radu PREDA, Preşedinte executiv IICCMER, conferenţiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Dinu ZAMFIRESCU, fost deţinut politic, membru în Colegiul CNSAS, Preşedintele Consiliului Ştiinţific al IICCMER, Ion M. IONIŢĂ, Senior editor al ziarului Adevărul, realizator TV, redactor şef al revistelor Historia şi Foreign Policy.

Apostolii lui Stalin este prima trilogie din România care reuneşte peste 90 de biografii ale comuniştilor din epoca lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Este vorba despre istoriile grandioase ale bolşevicilor, dar, mai ales, istoriile lor de oameni mici.

Radu Preda, teolog, Preşedinte executiv IICCMER:
Cartea de faţă, structurată în trei volume, ne permite o incursiune în dimensiunea umană a celor care au adus, instaurat şi consolidat comunismul la noi. Autorii aleg cu bună ştiinţă ingredientele genului de popularizare: un stil alert, o descriere concentrată pe personajul plasat în contextul mai larg, alternând informaţia istoriografică, documentată prin trimiteri la fondurile de arhivă, cu detalii grăitoare, un gest sau o replică reuşind să sintetizeze mult mai bine epoca decât o fac scrierile savante.

Gheorghe Onişoru, istoric:
Pornind de la un demers jurnalistic, Laurenţiu Ungureanu şi Radu Eremia au luat excelenta iniţiativă de a strânge în cuprinsul a trei tomuri materialele publicate în paginile ziarului „Adevărul”, sub inspiratul titlu „Apostolii lui Stalin”. Este un efort deosebit al tinerilor jurnalişti şi istorici, care au reuşit să îmbine munca de cercetare cu instrumentele omului de presă. Rezultatul este demn de luat în considerare. Ne face o deosebită plăcere – dragi cititori – să vă recomandăm parcurgerea acestei lucrări, cu certitudinea că nu veţi regreta timpul petrecut pentru lectură şi, mai mult, veţi privi cu alţi ochi istoria comunismului în România.

Stelian Tănase, istoric:
Călătoria prin subterana comunistă a celor doi tineri jurnalişti, Laurenţiu Ungureanu şi Radu Eremia, e plină de învăţăminte. Trilogia „Apostolii lui Stalin“ a făcut să fie aduse la suprafaţă informaţii preţioase din arhivele comunismului românesc. Cele trei cărţi ajută la familiarizarea, mai ales a tinerei generaţii, cu o lume dispărută, dar care poate fi cunosută şi înţeleasă mai uşor prin acest demers.

Începând din 19 iunie 2015, în fiecare vineri, timp de trei săptămâni, trilogia „Apostolii lui Stalin“ va fi distribuită cu Weekend Adevărul la preţul de 14,99 lei (ziar şi carte).