În perioada 5-9 septembrie 2015, Asociaţia pentru Promovarea Culturii şi Responsabilizare Civică (APCRC) în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) organizează proiectul educaţional Turul închisorilor comuniste, adresat liceenilor din Bucureşti.

25 de elevi, selectaţi în urma unui concurs de eseuri, vor avea oportunitatea de a vizita cele mai reprezentative închisori din sistemul concentraţionar românesc al perioadei comuniste: închisorile de la Piteşti, Aiud, Gherla, Sighet, Râmnicu Sărat şi Jilava. Astfel, tinerii vor avea ocazia de a dobândi o mai bună înţelegere a mecanismelor represiunii utilizate de regimul comunist în eliminarea oponenţilor săi, dar şi a altor aspecte legate de istoria comunismului. Transportul, cazarea şi masa elevilor participanţi vor fi asigurate de organizatori. La finalul proiectului, elevii şi profesorii coordonatori vor primi diplome de participare.

Cei interesaţi să participe sunt rugaţi să trimită un eseu cu tema „Pentru ce aş merge la închisoare? La ce ideal nu aş renunţa chiar dacă mi-aş pierde libertatea” pe adresa contact@apcrc.ro până la 1 iulie 2015. În e-mail se vor preciza numele şi prenumele elevului, liceul de provenienţă, clasa şi numele profesorului coordonator. Rezultatele selecţiei vor fi afişate în data de 10 iulie 2015 pe site-ul organizatorului, precum şi pe site-ul şi pagina de Facebook IICCMER.

Pentru mai multe informaţii despre proiectul Turul închisorilor comuniste, vă rugăm să vizitaţi site-ul APCRC.