Sâmbătă, 20 iunie 2015, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în calitate de partener al conferinţei internaţionale organizată de Societatea de Studii Româneşti (SRS – Society for Romanian Studies), a organizat pentru participanţii la eveniment un tur al fostei închisori de la Râmnicu Sărat.

Vizita a avut loc cu ocazia conferinţei internaţionale Linking Past, Present and Future: The 25th Anniversary of Regime Change in Romania and Moldova (1989/1991), organizată în perioada 17-19 iunie 2015 la Bucureşti de către SRS împreună cu Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

Evenimentul s-a desfăşurat la Facultatea de Ştiinţe Politice din Bucureşti, printre parteneri fiind şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Informaţii suplimentare sunt disponibile aici.

Despre Memorialul „Închisoarea tăcerii” Râmnicu Sărat şi Centrul educaţional privind comunismul din România.
IICCMER îşi propune transformarea unui fost spaţiu concentraţionar într-unul al reflecţiei asupra naturii criminale a comunismului. Închisoarea de la Râmnicu Sărat a funcţionat o perioadă ca punct de tranzit pentru deţinuţii politici, care erau transferaţi în alte centre de detenţie pentru executarea pedepsei. În „închisoarea tăcerii” au ajuns o serie de reprezentanţi ai grupărilor politice, clerici, precum şi alţi indezirabili. Dintre cei mai cunoscuţi deţinuţi, amintim pe Ion Mihalache, Ilie Lazăr, Victor Rădulescu Pogoneanu, Corneliu Coposu. În iunie 2007, Institutul a preluat în administrare fosta închisoare de la Râmnicu Sărat, demarând o serie de acţiuni menite să sensibilizeze factorii decizionali, să informeze publicul larg asupra capitalului memorial al acestui loc, dar şi să obţină soluţii practice privind restaurarea clădirii aflate într-un stadiu avansat de degradare. Mai multe informaţii despre fosta închisoare de la Râmnicu Sărat sunt disponibile pe site-ul http://memorialulramnicusarat.ro/.