Duminică, 24 aprilie 2016, între orele 13:00 și 18:00, la Memorialul Închisoarea Pitești (Str. Negru Vodă nr. 30), a putut fi vizitată expoziţia Fenomenul Pitești – între întuneric și lumină.

Organizată de Fundația Memorialul Închisoarea Pitești cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), expoziţia a propus vizitatorului o abordare personală, informându-l asupra experienţei inimaginabile de la Piteşti prin cel mai puternic mijloc posibil: mărturiile deţinuţilor, victime ale ”reeducării prin tortură”.

Evenimentul s-a desfășurat în spațiul subsolului din Pavilionul Corecție al fostului penitenciar de la Pitești, pe o suprafață de aproximativ 300 mp. Traseul vizitei a urmat o linie cronologică și coerentă, folosind atât mijloacele clasice de informare (textul), cât și mijloace artistice menite să invite vizitatorul la o înţelegere mai profundă a momentelor și evenimentelor înfățișate.

Concept: Zeppelin

Curator: Constantin Goagea – Zeppelin

Design Expozițional: Ioana Trușcă, Ștefan Păvăluță, Mihai Barbu, Mihaela Butoi, Justin Baroncea, Constantin Goagea

Design Proiectare: Mihai Barbu, Mihaela Butoi, Justin Baroncea

Macheta închisorii realizată de Mihaela Butoi după desenele dlui Gheorghe Plop, supraviețuitor al fenomenului Pitești

Desene: Ioana Trușcă, Justin Baroncea

Serigrafii: Octav Avramescu, Jumătatea Plină

Execuție tâmplărie: Acant Design

Execuție panouri expoziție: Pandapanda

Pentru informaţii suplimentare despre expoziţia Fenomenul Pitești: între întuneric și lumină, vă rugăm să vizitaţi pagina evenimentului.