În perioada 18-22 aprilie 2016, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), cu sprijinul Fundației Konrad Adenauer (KAS) și în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale şi Cercetării Ştiinţifice, a organizat la Râmnicu Sărat, judeţul Buzău, o şcoală de primăvară adresată câştigătorilor celei de-a doua ediţii a concursului Locuri ale memoriei în localitatea ta. Cadrul de desfăşurare a fost prilejuit de programul Ministerului Educaţiei Naţionale Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!.

Astfel, timp de cinci zile, liceenii care au realizat cele mai bune proiecte de repertoriere a locurilor memoriei din oraşele lor au luat parte la activităţi culturale şi sociale, de team building, cercetare de teren, workshop-uri, prelegeri, vizionări de filme şi altele, menite să ducă la stimularea interesului asupra a ceea ce a însemnat comunismul în România şi la conştientizarea importanţei înţelegerii istoriei.

În deschiderea evenimentului, s-au adresat elevilor prezenţi la şcoala de la Râmnicu Sărat Radu Preda, Preşedinte executiv al IICCMER, Ilinca Iordache, coordonator de program, Fundaţia Konrad Adenauer (KAS), şi Octav Bjoza, Preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România.

„V-aţi născut într-o societate care poartă încă în mod vizibil rănile trecutului. Mă bucur că acordaţi atenţie trecutului recent, pentru că, deşi a devenit poate o exprimare plată, rămâne însă una foarte adevărată: cei care nu îşi cunosc trecutul nu pot înţelege prezentul”, a spus Radu Preda în discursul său adresat participanţilor.

Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul proiectului Memorie Locală-Memorie Naţională, iniţiat de IICCMER în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice în scopul de a oferi metode alternative de înţelegere a istoriei comunismului din România.

Pentru mai multe informaţii despre şcoala de primăvară de la Râmnicu Sărat sau despre alte proiecte IICCMER, vă rugăm să ne contactaţi la e-mail concurs@www.iiccmer.ro.