Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a organizat în perioada 18 – 19 martie 2016, în Cetatea Oradea, un nou workshop Pledoarie pentru muzee ale comunismului în România în cadrul seriei de întâlniri a Reţelei naţionale a muzeelor şi memorialelor care se ocupă de trecutul comunist.

Workshop-ul Pledoarie pentru muzee ale comunismului în România a reunit muzeografi, istorici, profesori de istorie, sociologi, arhitecţi, manageri de proiect şi alţi specialişti din ţară şi străinătate preocupaţi de memorializarea trecutului comunist totalitar. Obiectivul principal a constat în realizarea unui schimb de experienţă şi bune practici care să sprijine conceperea şi derularea unor programe culturale de amploare despre comunismul din România.

La eveniment au participat reprezentanţi de la Cetatea Oradea, Asociația „Cei 40 de Mucenici”, Terror Haza (Casa Terorii) din Budapesta, Fundația „Sfinții închisorilor” din Pitești, Complexul muzeal Arad, Asociația „Pro-Activ” Memoria Târgu Ocna, Facultatea de Istorie din Universitatea București, Memorialul din Gherla, Muzeul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, Universitatea Dunărea de Jos Galați, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti.

Cetatea Oradea a constituit un punct de atracție, dar şi unul de studiu în calendarul manifestării. Invitaţii au vizitat expoziția Rezistenţă şi represiune în Bihor, inaugurată în luna decembrie 2015 cu sprijinul IICCMER, şi au folosit informaţiile culese ca suport de lucru pentru două ateliere ale workshop-ului.

Workshop-ul naţional Pledoarie pentru muzee ale comunismului în România de la Oradea reprezintă o continuare a demersului iniţiat de IICCMER în luna mai a anului trecut, odată cu organizarea workshop-ului internaţional Pledoarie pentru un Muzeu al Comunismului în România, în cadrul căruia experţi din Marea Britanie, Letonia, Germania, Polonia, Slovenia şi România au dezbătut pe marginea formulelor memoriale şi muzeale aplicate în ţările care au trecut prin experimentul comunist. La finalul lucrărilor, IICCMER a lansat public intenția de a continua acest proiect în vederea constituirii unei rețele naționale a muzeelor și memorialelor dedicate trecutului recent. Prin urmare, în luna octombrie 2015 a organizat un nou workshop cu specialişti din țară la Sfântu Gheorghe.

La 25 de ani de la prăbuşirea blocului sovietic, spaţiul public românesc pare să fie deschis unei dezbateri cu privire la înfiinţarea, la Bucureşti, a unui Muzeu al Crimelor Comunismului în România (MCCR), dar şi la alte iniţiative de memorializare a trecutului comunist în diverse oraşe din ţară. IICCMER consideră astfel de proiecte şi iniţiative ca absolut necesare pentru consolidarea unui stat democratic, motiv pentru care a şi iniţiat această reţea naţională a muzeelor şi memorialelor care au ca scop prezentarea trecutului comunist.

Pentru informaţii suplimentare despre workshop-ul Pledoarie pentru muzee ale comunismului în România sau despre alte proiecte IICCMER, vă rugăm să ne contactaţi la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.

***

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.