Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a fost partenerul celei de-a IX-a ediţii a Festivalului de Film Documentar Dedicat Drepturilor Omului ONE WORLD ROMANIA, care a avut loc la Bucureşti în perioada 21-27 martie 2016.

Organizat de către Asociaţia One World Romania şi Centrul Ceh Bucureşti, festivalul de anul acesta s-a desfăşurat sub motto-ul „Filme fără îndulcitori. Experienţe fără frontiere” şi a adus în discuţie unele dintre cele mai presante probleme ale societății actuale, evenimente care transcend orice fel de graniţă.

„Imaginarul public e dominat de pulverizarea frontierelor Europei, de sutele de mii de refugiaţi care trec prin garduri de sârmă ghimpată, de criza economică care – ca şi terorismul – nu cunoaşte graniţe. Miezul programului nostru din 2016 – organizat în primele trei secţiuni ale sale – este strâns legat de aceste angoase”, se arată pe site-ul OWR.

Alte patru secţiuni ale festivalului au cuprins documentare despre nedreptăţile sistemelor judiciare şi despre violenţa împotriva femeilor, despre absurdităţile „pieţei muncii” şi despre cruzimea instituţiilor destinate persoanelor cu dizabilităţi mentale, producţii care se doresc a constitui „un antidot sănătos şi autentic împotriva tuturor acestor răutăţi”.

La One World Romania, ediţia 2016, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a susţinut proiecţia filmului Felvidék (Prinşi la mijloc) din secţiunea Trăim ca să muncim?, precum şi a unei selecții de documentare produse în perioada comunistă, ”Sahia Vintage”. În plus, expertul IICCMER Ştefan Bosomitu a participat la discuţiile ce au urmat difuzării documentarului Ungaria 1956.

Proiecțiile au avut loc la Centrul Ceh, Cinema Elvire Popesco, Cinema Union, Cinema Eforie şi Hollywood Multiplex – Bucureşti Mall. Mai multe informaţii despre eveniment sunt disponibile pe http://www.oneworld.ro.

***

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului