Stimate doamne și stimați domni,

Înainte de orice, doresc să salut inițiativa organizării acestui simpozion cu un titlu mai mult decât inspirat și care se dedică unui moment de inflexiune din istoria noastră recentă.

Așa cum știți, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), înfiinţat prin Hotărârea de Guvern nr. 1372 din 2009, cu modificările şi completările ulterioare, este o instituţie publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Guvernului României şi în coordonarea Primului-ministru. Institutul are drept scop investigarea ştiinţifică şi identificarea crimelor, abuzurilor şi încălcărilor drepturilor omului pe întreaga durată a regimului comunist în România, precum şi sesizarea organelor îndreptăţite să ia măsuri în acele cazuri în care sunt depistate situaţii de încălcare a legii.

Consecvent misiunii sale legale, Institutul încurajează inclusiv inițiativele private, precum cea de față, de cunoaștere aprofundată a trecutului totalitar comunist. Concret, cu titlu de exemplu, în ultimii doi ani, Institutul a inițiat o platformă de colaborare și schimb de informații între instituțiile publice și private, centrale și locale, care au drept scop valorificarea muzeală și/sau memorială a istoriei recente. Suntem convinși că munca noastră nu este doar legată de trecut, ci în egală măsură reprezintă o investiție în viitor. Comunismul reprezintă contrastul radical în funcție de care se poate înțelege mai bine democrația: ajungem să iubim libertatea, văzând ce monstruozități se petrec în absența acesteia.

Falsificarea alegerilor din 19 noiembrie 1946 reprezintă nu doar etapa de consolidare a puterii comuniste la noi, dar oferă și o lecție despre mecanismele prin care sunt pervertite practicile democratice. Chiar dacă, astăzi, nu se mai pot falsifica masiv alegerile, din fericire, ele pot fi totuși profund denaturate prin lipsa culturii politice în dezbaterea publică, prin manipularea alegătorilor sau prin absenteism, acest veritabil cancer al oricărui sistem democratic. La distanța de șapte decenii de la frauda comuniștilor susținuți de trupele sovietice vedem mai limpede cât de importante sunt în continuare spiritul civic, corectitudinea competiției electorale, onestitatea instituțională și angajamentul personal.

Dorim participanților la Simpozionului național “Miza onoarei. Alegerile din 19 noiembrie 1946” un schimb fructuos de idei și informații necesar cunoașterii trecutului de către specialiștii din domeniu, dar nu mai puțin și mijlocirii acestuia tinerelor generații, adică viitorilor alegători.

Cu doriri de bine,

Radu Preda

Preşedinte executiv IICCMER