Sâmbătă, 18 februarie 2017, la Casa Municipală de Cultură a Municipiului Gherla, a avut loc conferința Vindecarea prin memorie. Închisoarea din Gherla pe harta Gulagului românesc, organizată de Mânăstirea Adormirea Maicii Domnului de la Nicula și Protopopiatul Ortodox Gherla, în parteneriat cu Primăria Municipiului Gherla.

Conferința a fost susținută de Radu Preda, Preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și a fost deschisă de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului. Tot în cadrul manifestării Corala Sfânta Ecaterina a Asociației Tinerilor Creștini Ortodocși Gherla și Corala preoților din Protopopiatul Gherla a susținut un scurt moment artistic.

Deşi cu o istorie lungă, ce datează încă din secolul al XVI-lea, consacrat în secolul al XVIII-lea, în vremea Mariei Tereza, ca spaţiu de detenţie pentru cei condamnaţi pentru infracţiuni grave, penitenciarul Gherla și-a făcut un trist renume în perioada comunistă. Regimul comunist a transformat această închisoare într-unul din cele mai crunte locuri de teroare din ţară.

În cadrul evenimentului, invitaţii au demonstrat încă o dată că singura cale de a vindeca rănile trecutului este prin recursul responsabil la memorie.

Mai multe informaţii despre regimul de detenţie în penitenciarul Gherla sunt disponibile aici.