În perioada 19 – 22 aprilie 2018, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi Memorialul Închisoarea Piteşti au organizat, la Piteşti, cea de-a VII-a ediție a workshop-ului Pledoarie pentru muzee ale comunismului în România.

Evenimentul, devenit deja o tradiţie pentru IICCMER, a reunit muzeografi, istorici, profesori de istorie, sociologi, arhitecţi, manageri de proiect şi alţi specialişti din ţară şi străinătate preocupaţi de memorializarea trecutului comunist totalitar. Obiectivul principal a constat în realizarea unui schimb de experienţă şi bune practici care să sprijine conceperea şi derularea unor programe culturale de amploare despre comunismul din România.

Workshop-ul a fost deschis de Maria Axinte, președintele Fundației „Memorialul Închisoarea Pitești” împreună cu Cosmin Budeancă, expert IICCMER. Organizatorii au prezentat cele mai noi proiecte şi au discutat pe marginea acestora. (Lista proiectelor)

Sâmbătă, 21 aprilie, specialiştii au avut posibilitatea să participe la Deschiderea Expoziţiei Permanente a Memorialului Închisoarea Pitești. Printre invitaţi s-au numărat Radu Preda, președinte executiv IICCMER, Alin Mureșan, director general IICCMER și Sergiu Rizescu, președinte AFDPR Argeș, precum şi foști deținuți politic. Centrată pe tema Fenomenului Pitești, expoziția prezintă vizitatorului contextul în care s-a format generația ce s-a opus comunismului, dar și perioada târzie a dictaturii, în care aceeași generație a fost aruncată cu aripile frânte, după ani de detenție. Pentru prima dată, publicul a putut explora zone din fostul penitenciar închise până acum vizitării. În aceeaşi zi, participanţii prezenţi la workshop au vizitat Conacul Brătianu de la Florica, precum şi Fundația Culturală Ilfoveanu.

Într-o logică memorială și culturală firească, niciun loc unde s-au comis sistematic abuzuri, nedreptăți și crime pe durata unui regim sângeros nu poate fi abandonat, de aceea IICCMER organizează, an de an, evenimente menite să pună în lumină cele mai importante proiecte privind memorializarea trecutului comunist.

Pentru informaţii suplimentare despre workshop-ul Pledoarie pentru muzee ale comunismului în România sau despre alte proiecte IICCMER, vă rugăm să ne contactaţi la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.

 

***

 Despre IICCMER

 Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

 Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.