În decembrie 2021, se împlinesc 32 de ani de la momentul care avea să schimbe definitiv cursul istoriei României.

 

În decembrie 1989, ceea ce păruse inițial o revoltă gestionabilă pentru regimul comunist, s-a transformat într-un fenomen care a cuprins rapid întreaga țară, devenind o voce imposibil de suprimat.

 

A răsunat atunci la unison glasul celor care, de mai bine de patru decenii, aspirau la libertate și la posibilitatea de a alege. Poate pentru unii acele evenimente par deja prea îndepărtate ca să mai conteze, ca și cum nu ar mai exista o legătură între trecut și prezent. Și, totuși, acelor eroi le datorăm societatea democratică de azi, precum și celor care au suferit în închisorile comuniste pentru „crima” de a se opune regimului și de a-și apăra credința în libertate.

 

Cu acest prilej, privim înapoi la progresele pe care le-am făcut în cele peste trei decenii de democrație, dar mai cu seama ne uităm înainte la ceea ce ne rămâne de făcut pentru ca acest capitol al istoriei noastre să nu se mai repete, iar vinovații să fie finalmente pedepsiți. De aceea, investigațiile asupra trecutului comunist și, implicit, a Revoluției din decembrie 1989, trebuie să beneficieze de sprijinul factorilor decizionali și pot fi finalizate doar printr-o colaborare cât mai strânsă între instituțiile abilitate să scoată la suprafață adevărul despre crimele petrecute acum 32 de ani. În acest context, IICCMER își reiterează principalul obiectiv, de demascare a crimelor și abuzurilor comise în perioada comunistă, implicit a celor de la Revoluție.

 

Misiunea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) rămâne recuperarea memoriei perioadei comuniste, consolidarea educației și cercetării în domeniu, promovarea toleranței și a respectării drepturilor omului. Institutul va continua să încurajeze cunoașterea perioadei totalitare și a consecințelor sale nefaste, să protejeze memoria victimelor regimului comunist din România și va face eforturi constante pentru identificarea responsabililor pentru crimele comise în perioada 1945-1989.

 

Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România a fost stabilită prin Legea nr. 198 din 7 noiembrie 2011, la iniţiativa IICCMER.

 

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail office@iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.