La editura Mega a apărut, sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), volumul România 1988-1989. Lumea Liberă în apărarea satelor românești: Opération Villages Roumains de Nicoleta Șerban, o lucrare care analizează curajoasa inițiativă europeană de salvare a satelor româneşti de proiectul comunist de sistematizare.

 

Începând din martie 1988, Nicolae Ceaușescu exercita presiuni tot mai mari pentru implementarea proiectului de sistematizare rurală, care presupunea demolarea a circa 7-8.000 de sate și mutarea populației rurale în „blocuri sătești”, ce urmau a fi construite. Ca reacție la acest demers, în Occident a luat naștere mișcarea de protest denumită Opération Villages Roumains, pornită din Belgia și lansată oficial în februarie 1989, care avea să se răspândească ulterior și în restul Europei. Scopul inițiativei consta în adoptarea tuturor celor 13.123 de sate româneşti pentru a le salva de la distrugerea prin sistematizare.

 

Operațiunea Villages Roumains a avut un efect important, reușind să sensibilizeze un segment larg din populația comunelor occidentale. OVR rămâne în istoria recentă europeană un reper al unei mișcări născute spontan, cu o evoluție spectaculoasă, care a depășit inclusiv așteptările inițiatorilor săi.

 

Cuprinsul lucrării poate fi consultat aici.

 

Volumul România 1988-1989. Lumea Liberă în apărarea satelor românești: Opération Villages Roumains poate fi achiziționat online aici și din librării.

 

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail office@iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.