CALL FOR PAPERS
ISTORII TRAGICE, MITURI AMĂGITOARE ŞI NOSTALGII PERICULOASE.
35 DE ANI FĂRĂ COMUNISM
Multe s-au limpezit despre comunism, în România, după 35 de ani şi destule au rămas sau au devenit şi mai tulburi. Cu cât distanţa în timp faţă de punctul terminus s-a mărit, în conştiinţele oamenilor şi-au făcut loc treptat îndoielile şi ezitările. Naturalismul crud al regimului este adeseori estompat în memorie de naraţiuni deformate care îşi propun să clădească o imagine alternativă despre o cale proprie, despre o vreme a competenţei administrative, a vigorii economice şi a independenţei politice. Această proiecţie iluzorie tinde să concureze şi să înlocuiască istoria tragică a dictaturii comuniste. Compusă din mituri amăgitoare şi nostalgii periculoase, aceasta contribuie la relativism etic şi confuzie. Este o altă formă de subtilă mancurtizare.
Prin volumul XIX/2024 al Anuarului Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, ne propunem să oferim un cadru favorabil pentru publicarea unor studii despre istoriile reale ale regimului, în oglindă cu miturile şi nostalgiile care li se contra/suprapun. Sunt încurajate atât demersurile documentare, de reconstituire a unor evenimente și destine necunoscute, cât și demersurile analitice ce vizează diferite aspecte sau instituţii ale regimului comunist din România. Volumul urmează să apară până la sfârșitul anului în curs.
Aşteptăm studii care să exploreze teme precum cele de mai jos, fără a ne limita la acestea:
- mituri din şi despre comunism
- memoria comunismului, sub toate aspectele ei (individuală, colectivă, instituţională etc.)
- grupuri şi comunităţi etnice sau sociale
- destine individuale (victime, responsabili, birocraţi, membri de partid sau ai unor structuri represive etc.)
- represiune
- instituţii ale regimului şi practicile lor
- mecanisme de funcţionare a PMR/PCR
- mize şi provocări istoriografice
Aşteptăm propunerile celor interesaţi până la data de 31.03.2024, la adresa de email constantin.vasilescu@iiccmer.ro. Acestea trebuie să includă titlul lucrării, alături de un rezumat care să nu depăşească 500 de cuvinte şi o prezentare autobiografică (afiliere instituţională, poziţie academică, studii, domenii de cercetare/interes, ultimele publicaţii) de maximum 200 de cuvinte.
Lucrările selectate vor fi anunţate până la data de 8 aprilie 2024.
Textele finale vor fi trimise până la data de 8 iulie 2024.