Acţiunea s-a desfăşurat în perioada 27-28 august 2009, în loc. Sălciua (centrul comunal), jud. Alba, şi a avut ca scop exhumarea rămăşiţelor pământeşti ale lui Andrei Meşter, născut la 30 septembrie 1901 (sau 1902), în satul Parhida, com. Tămăşeu, jud. Bihor. După instaurarea comunismului, acesta s-a împotrivit noului regim, devenind o persoană incomodă care trebuia redusă la tăcere. Fiind urmărit de autorităţi, la începutul anului 1948 şi-a părăsit domiciliul şi a devenit fugar în Munţii Trascăului. A fost capturat şi arestat în vara lui 1948, în satul Valea Poienii. Securitatea l-a făcut responsabil de conducerea unei aşa-zise bande de partizani, care în realitate nu a existat.

A fost reţinut în arestul Securităţii din Turda aproximativ 3 luni, timp în care a fost anchetat şi torturat. În dimineaţa zilei de 20 octombrie 1948 (zi de târg la Sălciua), a fost scos din arest, transportat cu maşina Securităţii pe Valea Arieşului până la hotarul dintre comunele Poşaga şi Sălciua, unde a fost împuşcat mortal pe la spate.

În urma investigaţiilor, s-a stabilit faptul că cel care a tras a fost locotenentul Florea Sabău, cadru operativ la Securitatea din Turda. Autorităţile au permis familiei să ridice şi să îngroape cadavrul după mai bine de o săptămână.


Prin rezoluția din 01 februarie 2012, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial a dispus neînceperea urmăririi penale față de cei trei ofițeri de securitate implicați în urmărirea și uciderea lui Mester Andrei. Motivele care au condus la această soluție sunt, pe de o parte, decesul făptuitorilor și, pe de altă parte, faptul că s-a prescris răspunderea penală pentru infracțiunea de omor deosebit de grav.