București/Viena, 17 decembrie 2014. În seara zilei de 17 decembrie 2014, în intervalul de maximă audiență, începând cu 20.15 (ora Europei Centrale), televiziunea publică austriacă și cea bavareză au transmis o dezbatere live de excepție cu tema „Cât de liberă este Europa? 25 de ani de la căderea cortinei de fier”. Au participat: 

Wolfgang Schüssel, fost cancelar al Austriei;
Edmund Stoiber, fost prim ministru al Bavariei;
Miklos Nemeth, fost prim ministru al Ungariei;
Horst Teltschik, fost consilier al cancelarului german Helmut Kohl;
Wolfgang Petritsch, fost secretar al cancelarului austriac Bruno Kreisky; 
Radu Preda, președinte executiv al IICCMER;
Barbara Coudenhouve-Kalergi, mare jurnalistă austriacă;
Heinz Fischer, președintele Austriei.

Moderatori: Susanne Glass, Christoph Takacs.

Vezi detalii: 
http://tv.orf.at/orf3/stories/2684678/
http://www.br.de/presse/inhalt/pressemitteilungen/25-jahre-fall-eiserner-vorhang-100.html
http://tvthek.orf.at/topic/Fall-Eiserner-Vorhang/7751764

*

Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.