Joi, 23 iulie 2015, Cosmin Budeancă, Director General al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi Constantin Vasilescu, expert IICCMER la Serviciul Analiza regimului comunist, au fost prezenţi în studioul Adevărul LIVE, unde au vorbit despre procesul lui Alexandru Vişinescu, primul caz din România de aducere în instanţă a unui fost comandant de penitenciar din timpul regimului comunist. Istoricii au analizat semnificaţia istorică a unei eventuale condamnări şi impactul pe care aceasta l-ar putea avea asupra societăţii româneşti.

Emisiunea poate fi urmărită online aici.

Vineri, 24 iulie 2015, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti se vor pronunţa în procesul în care este judecat fostul comandant al închisorii de la Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, pentru infracţiuni contra umanităţii. În rechizitoriu se arată că, în perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentate de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora.

În aprilie 2013, IICCMER anunţa că a identificat numeroase fapte cu posibile consecinţe de natură penală comise de foşti angajaţi ai Direcţiei Generale a Penitenciarelor pe durata exercitării funcţiilor în perioada 1950-1964, printre care şi lt.-col. (r) Alexandru Vişinescu.

Pe 30 iulie 2013, IICCMER a solicitat Parchetului începerea urmăririi penale împotriva fostului comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat pentru săvârşirea infracţiunii de omor deosebit de grav. Pe 3 septembrie 2013, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus începerea urmăririi penale faţă de lt.-col. (r) Alexandru Vişinescu sub aspectul săvârşirii infracţiunii de genocid, acesta fiind acuzat că a supus colectivitatea deţinuţilor politici din Penitenciarul Râmnicu Sărat la condiţii de existenţă sau tratamente de natură să conducă la distrugerea fizică a acestora.

Lt.-col. (r) Alexandru Vişinescu a fost trimis în judecată pe 18 iunie 2014 sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii. Judecarea pe fond a dosarului a început pe 23 septembrie 2014.

Potrivit cadrului legal de funcţionare, IICCMER este abilitat să efectueze investigaţii ştiinţifice cu privire la crimele, abuzurile şi încălcările drepturilor omului pe întreaga durată a regimului comunist şi să sesizeze organele în drept.
Pentru informaţii suplimentare, Vă rugăm să ne contactaţi la e-mail office@www.iiccmer.ro sau la telefon +40 21 316 7565.