Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România, Excelenţa Sa Domnul Paul Brummel, a efectuat miercuri, 22 iulie 2015, o vizită de lucru la fosta închisoare de la Râmnicu Sărat, unul din cele mai dure puncte ale represiunii comuniste, împreună cu dl. Radu Preda, Preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), dl. Cosmin Budeancă, Director general IICCMER, şi Irina Hasnaş Hubbard, expert IICCMER.

Cu această ocazie, reprezentanţii Institutului i-au prezentat Excelenţei Sale planurile de transformare a fostei închisori în Memorial al Victimelor Comunismului şi au discutat cele mai bune soluţii pentru implementarea acestora.

Despre Memorialul „Închisoarea tăcerii” Râmnicu Sărat şi Centrul educaţional privind comunismul din România
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) îşi propune transformarea unui fost spaţiu concentraţionar într-unul al reflecţiei asupra naturii criminale a comunismului. Închisoarea de la Râmnicu Sărat a funcţionat o perioadă ca punct de tranzit pentru deţinuţii politici, care erau transferaţi în alte centre de detenţie pentru executarea pedepsei. În „închisoarea tăcerii” au ajuns o serie de reprezentanţi ai grupărilor politice, clerici, precum şi alţi indezirabili. Dintre cei mai cunoscuţi deţinuţi, amintim pe Ion Mihalache, Ilie Lazăr, Victor Rădulescu Pogoneanu, Corneliu Coposu. În iunie 2007, Institutul a preluat în administrare fosta închisoare de la Râmnicu Sărat, demarând o serie de acţiuni menite să sensibilizeze factorii decizionali, să informeze publicul larg asupra capitalului memorial al acestui loc, dar şi să obţină soluţii practice privind restaurarea clădirii aflate într-un stadiu avansat de degradare.

Pentru mai multe detalii despre fosta închisoare de la Râmnicu Sărat, vă rugăm să vizitaţi: http://www.memorialulramnicusarat.ro şi turul virtual disponibil la:http://ramnicusarat.iiccr.ro.

***

Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER sunt disponibile https://www.iiccmer.ro sau pe pagina de Facebook:https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.