Marţi, 13 ianuarie 2015, Radu Preda, Preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, a fost prezent în studioul Adevărul LIVE pentru a vorbi despre proiectele pe care Institutul şi le-a propus pentru 2015, anul în care acesta împlineşte un deceniu de la înființare. Vă invităm să urmăriţi înregistrarea emisiunii aici.

*

În 2014 ziarul Adevărul a difuzat pe platforma Adevărul LIVE dezbaterea intitulată Dreptul la memorie. Muzeul Comunismului din România, organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Timp de patru luni, invitaţii emisiunii, buni cunoscători ai trecutului recent, luptători anticomunişti şi cercetători ai fenomenului, au vorbit despre dreptul la memorie, despre lecţiile istoriei şi amneziile prezentului, dar şi despre necesitatea înfiinţării unui Muzeu al Comunismului în România la 25 de ani de la Revoluţie. Emisiunile pot fi urmărite online aici.

***

Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.